بررسی تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-17-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا پارسایی

Student Research Committee, School of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IranDepartment of Gynecology and Obstetricians, School of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Iran

نجمه جهانی

Department of Gynecology and Obstetricians, School of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Iran

حمید صالحی نیا

Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Health, Social Determinants of Health Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

محمدرضا رئیسون

School of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: بیماران مبتلا به سرطان پستان، به دلیل ترس از عود، نگرانی در مورد مرگ و میر و پیامدها، اضطراب مربوط به درمان، تجربه مشکلات جسمی و مالی میزان بالایی از پریشانی را تجربه می کنند. یکی از روش های مداخله ای که برای حمایت روان شناختی بیماران سرطانی استفاده می شود، درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر تنظیم هیجانات و تحمل پریشانی در زنان مبتلا به سرطان پستان صورت گرفت. روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه مداخله ای است که بر روی بیماران مبتلا به سرطان پستان شهرستان بیرجند در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۲ انجام شد. در این مطالعه ۳۰ نفر در دو گروه کنترل و مداخله (هر گروه ۱۵ نفر) به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. آموزش ذهن آگاهی طی هشت هفته (هر هفته یک جلسه و هر جلسه یک الی یک ساعت و نیم) در گروه مداخله صورت گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تنظیم هیجان گراس و جان (۲۰۰۳) و پرسشنامه تحمل پریشانی هیجانی سیمونز و گاهر (۲۰۰۵) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۶ و آزمون های تی مستقل و تی زوجی و در سطح معنی داری ۰۵/۰ انجام شد. یافته ها: براساس نتایج، میانگین سن افراد وارد شده به مطالعه در گروه های کنترل و مداخله به ترتیب۰/۱۲ ± ۹/۴۶ و ۷/۱۱ ± ۸/۴۵  سال بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (۷۹۵/۰p=). سایر متغیرهای زمینه ای بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت(۰۵/۰> p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد پس از انجام مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی، افراد در گروه مداخله نمره بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل کسب کردند که این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود (۶/۷ ± ۴/۴۱ در مقابل ۶/۶ ± ۳/۴۵؛ ۱۴۶/۰=p). اگرچه این مداخلات تاثیری در نمره تحمل پریشانی در دو گروه کنترل و مداخله نشان نداد (۶/۶ ± ۵/۳۱ در مقابل ۴/۶ ± ۸/۳۳ ؛ ۳۳۴/۰= p). نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیرات قابل توحهی را بر تنظیم هیجانات در بیماران مبتلا به سرطان پستان دارد، از این رو اجرای برنامه های آموزشی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند برای کاهش هیجانات مبتلایان به سرطان پستان مفید باشد.

کلیدواژه ها

Breast cancer, Mindfulness, Emotion regulation, Distress tolerance, سرطان پستان, ذهن آگاهی, تنظیم هیجانی, تحمل پریشانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.