تاثیر نگرانی بر نشانگان استرس پس از سانحه و ترس از عود در بیماران مبتلا به سرطان پستان: نقش میانجی خستگی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-17-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا قاسم زاده برکی

Department of Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

مهناز شاهقلیان قهفرخی

Department of Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

محمد حسین عبداللهی

Department of Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: نگرانی در مورد عود سرطان به عنوان شایع ترین بار روانی در بیماران و نجات یافتگان از سرطان شناخته می­شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خستگی در تاثیر نگرانی بر نشانگان استرس پس از سانحه و ترس از عود در بیماران مبتلابه سرطان پستان انجام شد. روش بررسی: این مطالعه مقطعی در چارچوب یک طرح همبستگی از نوع مدل آزمایی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر بیماران زن مبتلابه سرطان­ پستان مراجعه کننده به بیمارستان کسری و مرکز پژوهش­های سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال ۱۴۰۱ بودند که از بین آن­ها و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس ۲۲۰ نفر انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده­ها شامل پرسش نامه نگرانی (PSWQ)، چک لیست PTSD برای غیرنظامیان (PCL-۵)، مقیاس ترس از عود سرطان (FCRI) و مقیاس خستگی ناشی از سرطان (CFS) بود. یافته ها در چارچوب مدل آزمایی معادلات ساختاری و در فضای نرم افزارهای SPSS۲۷ و SmartPLS ۴ تحلیل شدند. یافته ها: شاخص­های برازش مدل مفهومی پژوهش (۰/۰۶ = SRMR) و (۹۴/ ۰= NFI) مطلوب بود. نتایج به دست آمده از مدل آزمایی معادلات ساختاری حاکی از تاثیر مستقیم و معنادار نگرانی بر PTSD (۰/۰۰۱> P=؛ ۶۲/۳=T؛ ۰/۲۸۷=β)، نگرانی بر خستگی (۰۰۱/۰> P=؛ ۸۹/۳=T؛۳۱۰/۰=β)، خستگی بر PTSD (۰/۰۰۱> P=؛ ۵/۳۱=T؛ ۰/۳۹۰=β) و خستگی بر ترس از عود (۰/۰۰۱> P=؛ ۳/۷۳=T؛ ۰/۲۷۴ =β) و عدم تاثیر نگرانی بر ترس از عود (۰/۴۴۹=P؛ ۰/۷۵۷=T؛ ۰/۰۵۲=β) بود. شایان ذکر است در تاثیر نگرانی بر PTSD خستگی نقش میانجی جزئی داشت. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که خستگی می­تواند نشانگان استرس و ترس از عود سرطان را در بیماران مبتلا به سرطان پستان افزایش دهد. از آنجا که خستگی زودهنگام می­تواند تاثیر تشخیص و درمان سرطان را بر عملکرد فردی و کیفیت زندگی این بیماران افزایش دهد، بدین سان یافته های پژوهش حاضر برای ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و نجات یافتگان از سرطان پستان موثر است و پژوهش های آتی باید بر استفاده از مداخله­های روان­شناختی به منظور کاهش پیامدهای روان شناختی سرطان برای این جمعیت در حال رشد در ایران متمرکز شوند.

کلیدواژه ها

Barest Cancer, Cancer-related PTSD, Cancer-related anxiety, Fatigue, سرطان پستان, PTSD مرتبط با سرطان, خستگی, نگرانی ناشی از سرطان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.