اثر مکمل خوراکی لوابون بر کارایی رشد و بیان ژن های مرتبط با رشد، سیستم ایمنی و آنتی اکسیدانی در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله بهره برداری و پرورش آبزیان، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPU-13-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 22
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد اسلامی فر

دانش آموخته کارشناسی ارشد

حامد پاکنژاد

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمد سوداگر

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سید حسین حسینی فر

هیات علمی دانشگاه گرگان

علی شعبانی

معاون آموزشی دانشگاه

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین اثر لوابون (مخمر اتولیز شده Saccharomyces cerevisiae) بر کارایی رشد، بیان برخی ژن های مرتبط با رشد (IGF-I)، سیستم ایمنی (LYZ و TNF-۱α) و آنتی اکسیدانی (SOD و CAT) در بافت روده و کبد ماهی کپورمعمولی انجام شد. تعداد ۲۴۰ قطعه ماهی با میانگین وزنی ۰/۶۷± ۱۴/۵۳ گرم در ۱۲ حوضچه فایبرگلاس ۲۵۰ لیتری در قالب یک طرح کاملا تصادفی شامل ۴ تیمار و ۳ تکرار توزیع شدند. ماهیان بطور روزانه به میزان ۳ درصد وزن بدن با جیره های غذایی حاوی سطوح ۰، ۰/۳، ۰/۶ و ۰/۹ % لوابون به ازای هر کیلوگرم جیره به مدت ۸ هفته غذادهی شدند (به ترتیب تیمار شاهد، اول، دوم و سوم). در پایان آزمایش ماهیان وزن گیری و از بافت کبد و روده نمونه برداری انجام شد. RNA از نمونه های بافتی استخراج و cDNA سنتز و با آغازگرهای اختصاصی توسط Real time PCR میزان بیان ژن های مرتبط اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در عملکرد رشد بین تیمارهای آزمایشی با یکدیگر اختلاف معنی داری وجود ندارد. میزان بیان ژن لیزوزیم (LYZ) در بافت روده در بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد اختلاف معنی داری نشان نداد. میزان بیان ژنهای TNF-۱α، IGF-I،SOD و CAT در بافت روده و کبد بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد اختلاف معنی داری نشان داد و بیشترین میزان بیان ژن در تیمار آزمایشی دوم مشاهده گردید (۰/۰۵ > P). بنابراین سطوح مختلف لوابون بر عملکرد رشد ماهی کپورمعمولی اثرمعنی داری نداشت و استفاده از سطح۰/۶ درصد در افزایش بیان ژن های مرتبط با سیستم ایمنی و آنزیمهای آنتی اکسیدانی در ماهی کپورمعمولی موثر می باشد.

کلیدواژه ها

کپورمعمولی, ساکرومایسس سرویزیه, رشد, سیستم ایمنی, آنزیم های آنتی اکسیدانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.