ترسیم سناریوهای بدیل دگردیسی هویت شهر تهران با کاربست روش تحلیل لایه ای علی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه آینده پژوهی ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFS-8-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 19
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن نیازی

علوم اجتماعی، علوم انسانی و حقوق، کاشان، کاشان، ایران

محمد نیک پیما

شهرسازی، معماری و هنر، گیلان، رشت، ایران

اسماعیل مزروعی نصر آبادی

مدیریت، مدیریت و کارآفرینی، کاشان، کاشان، ایران

مائده محقق منتظری

علوم اجتماعی، علوم انسانی و حقوق، کاشان، کاشان، ایران

چکیده

هدف:آسیب های ناشی از جهانی شدن و شهرنشینی شتابان هویت کلان شهرها را تحت تاثیر قرار داده است؛ لذا حفظ آن مسئله ای مهم در توسعه پایدار است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات هویت تهران با روش کیفی آینده پژوهی (تحلیل لایه ای علی)، به منظور ساختارشکنی از مسئله هویت شهر و تدوین سناریوهای بدیل است. روش: جامعه آماری این پژوهش ۱۴ نفر از متخصصان شهرسازی، معماری و جامعه شناس شهری هستند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرار گرفته اند. به منظور سنجش پایایی و اعتبار، با اتکا به ادبیات موضوع و یافته ها، دستورالعمل مصاحبه و نمونه گیری نظری، یافته ها به ۲ نفر از متخصصان ارائه شده و مورد تامل قرار گرفت. سپس با تحلیل تم مصاحبه ها، نظرات آن ها در قالب ۴ جدول لیتانی، علل سیستماتیک، گفتمان و جهان بینی، استعاره و اسطوره تبیین شد. یافته ها: یافته های مطالعه نشان می دهد در لایه لیتانی مسئله مشهود «بحران هویت تهران» در چهار مقوله «آشفته، شهر تقابل ها، هویت سیال و بی روح»؛ در لایه علل سیستماتیک «جامعه کوتاه مدت، فضاهای سودازده، گردونه بی مهار، بلازه شدن»، در لایه گفتمان و جهان بینی «مدرنیسم توسعه نیافتگی، نئولیبرالیسم شهری، توسعه جهانی، فردگرایی» و در لایه چهارم «هر آنچه سخت و استوار است دود می شود و به هوا می رود، عریان شدگی فقر و غنا، در گردباد کلان شهر جهانی، شهر نسیان زده» مطرح هستند. نتیجه گیری: دو پیشران مدرنیسم توسعه نیافتگی و نئولیبرالیسم شهری، مبتنی بر اهمیت و غیرقطعی بودن انتخاب شدند و بر اساس آن ۴ سناریو تدوین گردید که می تواند در فرایند مدیریت شهری مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آینده پژوهی, تحلیل لایه ای علی, هویت شهری, هویت تهران, نئولیبرالیسم شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.