انحصار طبیعی ناشی از فناوری اطلاعات در شبکه بانکی بین المللی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی، دوره: 12، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_JPLR-12-45_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 32
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود باقری

عضو هیات علمی گروه حقوق خصوصی و اسلامی دانشکده حقوق و علوم اسلامی دانشگاه تهران، ایران

سعید رحمانی

کارشناس ارشد حقوق تجاری اقتصادی بین المللی دانشکده حقوق و علوم اسلامی دانشگاه تهران، ایران

یاسمین افشاری فرد

کارشناس ارشد حقوق تجاری اقتصادی بین المللی دانشکده حقوق و علوم اسلامی دانشگاه تهران، ایران

چکیده

با پیشرفت چشم گیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، شبکه های بانکی با ایجاد زیرساخت های مبتنی بر این فناوری و با استفاده از سامانه های پیام رسان مالی، اقدام به تسهیل ارتباطات مالی بین بانکی داخلی و بین المللی نموده اند. مهم ترین نمونه بین المللی این نوع سامانه ها شبکه سوئیفت است که گسترده ترین شبکه پیام رسان مالی است و تقریبا تمامی بانک های جهان از طریق زیرساخت و زبان مشترک این شبکه با یکدیگر در تماس هستند. هرچند شبکه سوئیفت مزایای بسیاری برای کشورها به همراه داشته است؛ اما با توجه به ویژگی های منحصربه فردی که نسبت به سایر شبکه ها و روش های نقل و انتقال مالی دارد، انحصار شبکه های پیام رسان مالی در دست این شبکه افتاده و متعاقبا از این انحصار سوءاستفاده هایی علیه برخی کشورها صورت گرفته است، خصوصا اینکه بازگشت به روش های دوجانبه و یا ایجاد یک بستر موازی، برای این کشورها فاقد کارایی بوده و البته غیرعملی است؛ لذا در این پژوهش از طریق روش توصیفی-تحلیلی انحصار طبیعی شبکه پیام رسان سوئیفت که ناشی از فناوری اطلاعات است، مورد بررسی قرار گرفته و بیان شده است که بهترین راه حل جهت مقابله حقوقی با سوءاستفاده از این انحصار، تعیین یک نهاد مقررات گذار بخشی، جهت کنترل و نظارت بر این شبکه پیام رسان مالی است.

کلیدواژه ها

پیام رسان های مالی, سوئیفت, نهاد مقررات گذار, بانکداری, نابازار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.