راهبردهای کلان پدافند غیرعامل در حوزه زیرساخت های شهری در برابر تهدیدات تروریستی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت دفاع هوایی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ADM-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خسرو بوالحسنی

دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

غلامرضا جلالی فراهانی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

عباس خیراتی

دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی پدافند غیرعامل دانشگاه عالی دفاع ملی

چکیده

زیرساخت های شهری، بخش اصلی و پایه ای تاسیسات و تجهیزات شهری محسوب می شوند که علاوه بر تسهیل زندگی شهروندان، در تداوم حیات شهر نیز نقش مهمی دارند. امروزه این زیرساخت ها به عنوان مهمترین مقاصد در حملات تروریستی به شهرها به شمار آمده و از این منظر هرگونه اختلال در آنها دیگر کارکردهای شهری را فلج می نماید. در این فضا یکی از راه کارهای اصلی در حفاظت از زیرساخت های شهری و کاهش آسیب پذیری آنها، احصاء راهبردهای کلان پدافند غیرعامل در این حوزه می باشد که در این تحقیق به عنوان هدف اصلی مطرح گردیده است. در این تحقیق پس از پرداختن به مبانی نظری، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، پرسشنامه، مصاحبه و تعامل فکری با نخبگان (میز اندیشه و طوفان مغزی) نسبت به شناخت محیط داخلی و خارجی و همچنین تجزیه و تحلیل آنها در قالب مسائل و چالش ها و پیشران های عمده اقدام شده سپس راهبردهای این حوزه در قالب ۱۱ راهبرد کلان مانند "مصون سازی و کاهش آسیب پذیری زیرساخت های شهری با رعایت میزان تناسب امنیت و اهمیت آنها در برابر تهدیدات تروریستی" و "تاب آور نمودن زیرساخت های شهری و حفظ تداوم کارکرد آنها در شرایط تهدید تروریستی" تدوین گردیده است. با انجام این پژوهش، راهبردهای یکی از حوزه های کارکردی و اساسی شهری در برابر تهدیدات تروریستی تدوین شده است که با پیاده سازی و تبدیل آنها به برنامه های اجرایی می توان زیرساخت های شهری را در برابر تهدیدات تروریستی تا حد قابل قبولی مصون و پایدار نمود.

کلیدواژه ها

راهبرد, پدافند غیرعامل, شهر, زیرساخت شهری, تهدیدات تروریستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.