شبیه سازی پخش مواد رادیواکتیو ناشی از بمب های هسته ای با نرم افزار HYSPLIT

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دفاع هوافضایی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASD-1-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن نعناکار

استادیار فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، تهران، ایران

فرهاد جهان‎ تیغ

استادیار فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، تهران، ایران

چکیده

امروزه تروریسم تهدید جدی برای تمامی جوامع محسوب می شود. دستیابی این گروه ها به سلاح های اتمی امنیت جهانی را دچار مشکلات اساسی خواهد نمود. ازاین رو بررسی روش های پدافند غیرعامل هسته ای در برابر حملات اتمی و پیش بینی جهت انتشار مواد رادیواکتیو ناشی از آن می تواند آمادگی جامعه را در برابر این گونه حملات افزایش داده و جان بسیاری از انسان ها را نجات دهد. نرم افزارهای فراوانی به منظور شبیه سازی انتشار مواد رادیواکتیو ناشی از سلاح های اتمی و حوادث نیروگاه های هسته ای به وجود آمده اند. مدل HYSPLIT یکی از کارآمدترین مدل ها در این زمینه می باشد. این مدل قابلیت شبیه سازی با داده های هواشناسی مراکز مختلف را داراست. در این تحقیق از این مدل به همراه داده های هواشناسی(GDAS)  برای شبیه سازی جهت انتشار مواد رادیواکتیو ناشی از انفجار بمب های اتمی با اندازه های مختلف در منطقه واقع در شمال ایران استفاده شده است. در این شبیه سازی فرض شده است که ابر اتمی حاصل از انفجار، از ۱۳ ذره با اندازه های مختلف تشکیل شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که مدل موردنظر به خوبی قادر به شبیه سازی جهت انتشار می باشد و افزایش در اندازه بمب باعث افزایش فاصله ی انتشار می گردد و تاثیری در جهت انتشار ندارد. همچنین شبیه سازی بمب های کوچک نتایج پیوسته تری را به دست می دهد.

کلیدواژه ها

HYSPLIT, انتشار, مواد رادیواکتیو, بمب اتمی, پدافند هسته ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.