بررسی سیستم های پرتودهی گاما به منظور فرآوری و اصلاح مواد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دفاع هوافضایی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASD-2-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد منصوری

دانشگاه پدافندهوایی خاتم الانبیا،(ص)

سید تقی محمدی

فیزیک، مرکز علوم پایه، دانشگاه پدافند هوایی

چکیده

چکیده:اشعه گاما همانند امواج رادیویی، فروسرخ، فرابنفش و پرتو ایکس، نوعی از امواج الکترومغناطیس به شمار می آید. شروع کاربرد پرتوها به اواخر قرن ۱۹میلادی، پس از کشف اشعه ی ایکس توسط روتنگن برمی گردد. کاربرد پرتوها به طور گسترده و موفقیت آمیزی در پزشکی، صنعت، کشاورزی و بخش های تحقیقاتی دیده می شود. به طور مثال در پزشکی برای درمان تومورهای سرطانی از نوترون و اشعه ی گاما و در رادیولوژی از اشعه ی ایکس استفاده می شود. در صنعت دفاعی و نظامی نیز از پرتو گاما که از رادیم و کبالت رادیواکتیو با قدرت زیاد تابش می شوند، برای پیدا کردن حفره های ریز و شکستگی های قطعات فلزی در صنعت هواپیمایی و موشکی استفاده می کنند همچنین یرای تعیین نوع و مقدار ماده پرتوزادر پایش هوایی پرتوی گاما در هنگام عملیات شناسایی نیز مورداستفاده قرارمی گیرند. یکی دیگر از کاربردهای پرتوها در زمینه ی پرتو فرآوری است. پرتوفرآوری به منظور فرآوری و اصلاح مواد، کاهش ضایعات مخرب صنعتی و باز فرآوری پساب ها و ... استفاده می شود که در ادامه این مقاله با تفصیل بیشتری معرفی شده است. لذا در این مقاله ابتدا در مورد تابش و انواع آن توضیح داده شده و سپس در ادامه آن به معرفی انواع مختلف سیستم های پرتودهی گاما و همچنین بررسی برخی از پرتودهنده های موجود در دنیا پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

"تابش", "گاما", "پرتودهی"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.