اثر تغییرات محیطی بر رشد و نمو گیاهان با تاکید بر نمو گلدهی و گرده افشانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین همایش بین المللی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF09_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی قادری

استادیارگروه مهندسی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اقبال لاهوری، مشهد، ایران

حامد فیض الهی

مدیر کل بهبود محیط زیست شهری، معاونت محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد

محمدرضا غلامی

مسئول امور رفع سدمعبر معاونت محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد

مجتبی میربلوکی

رئیس اداره خدمات شهری شهرداری منطقه یک مشهد

حسن دهقان

کارشناس تعاملات و ناظر ماشین آلات سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد

چکیده

تغییرات آب و هوایی و اقلیمی یکی از مهم ترین چالش های زیست محیطی است که امروزه جهان با آن روبرو می باشد. بیان پیآمدهای تغییراقلیم بر باغبانی پیچیده است. افزایش غلظت (CO(۲، تغییرات دما و تغییرات الگوهای بارش می توانند باعث اثرات مهمی بر کشاورزی جهانی شوند.توجه روز افزون به مکانیزم های تحمل به تنش های غیرزیستی در محصولات باغبانی به دلیل تغییرات اقلیمی جهانی روز به روز در حالافزایش است. در طی چند دهه گذشته، آسیب شوری به یکی از مهمترین مشکلات عرصه کشاورزی در سرتاسر دنیا، به ویژه در نواحی خشک ونیمه خشک تبدیل شده است. اخیرا به دلیل گرم شدن کره زمین، رنگ گیری نامناسب در بسیاری از میوه ها تبدیل به یک مشکل جدی شده استبه ویژه میوه هایی مانند انگور، سیب، مرکبات و خرمالو که رنگ مطلوب برای ظاهر تجاری و قیمت آنها مهم است. یکی از مهمترین دلایل سقط میوه، کاهش زیوایی دانه گرده است که معمولا توسط میانگین غیربهینه دمای روزانه ایجاد می شود. جهت بهبود تشکیل میوه تحت شرایط تنشدمایی، مدیریت دما، استفاده از ارقام مقاوم به گرما و یا سرمازدگی و پارتنوکارپی راهکارهایی هستند که می توان آنها را به کار گرفت. فلزات سنگیناز دیگر آلاینده های مهم زیست محیطی هستند حتی زمانی که در غلظت های اندک در اتمسفر، خاک و آب وجود دارند می تواند مشکلات جدیبرای همه موجودات زنده از جمله گیاهان به وجود آورند. با این وجود، تجمع زیاد فلزات سنگین باعث تولید گونه های اکسیژن واکنشگر (ROS)می شود که موجب تغییر (تعدیل) در پاسخ آنتی اکسیدانی و به هم خوردن وضعیت تعادل اکسایش-کاهش در گیاه و نهایتا بروز تنش اکسیداتیومی گردند. افزون بر این، روند تحقیقات اخیر و چشم انداز آینده گیاهان باغی مخصوصا در درختان میوه مورد بحث قرار گرفته است. در اینجا، ماپیرامون اثرات این تغییرات آب و هوایی بر درختان میوه بحث می کنیم و همچنین تغییرات فیزیولوژیکی مشاهده شده در آنها را شرح میدهیم وپیرامون مکانیسم های ملکولی اساسی در باره گلدهی و گرده افشانی درختان میوه بحث می کنیم.

کلیدواژه ها

الگوهای بارندگی، خشکی، گرد و غبار، دمای بالا، دمای پایین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.