مطالعات پتروگرافی ، دگرسانی و میانبار سیال در معدن خاک صنعتی خروس دره آوج

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهل و دومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI42_181
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره مرادی

کارشناسی ارشد، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهد بهشتی، تهران

مهدی صفری

استادیار سابق دانشگاه پیام نور، مدیر امور معادن هلدینگ معدنی فلات آسیا، تهران

مسعود باریکانی

کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی معدن، مدیر عامل هلدینگ معدنی فلات آسیا، تهران

چکیده

منطقه جنوب شهرستان آوج حاوی ذخایر معدنی غیر فلزی از جمله انواع خاکهای صنعتی ، باریت و نیز ذخایر فلزی همچون سرب و روی می باشد. تشکیل چنین ذخایرگرمابی در پی نفوذ تودههای آذرین جوان تر در درون سنگ های میزبان رخ می دهد همچنین رخداد این کانه زایی ها با دگرسانی سنگ های میزبان نیز همراه است که اهمیت این موضوع آنجایی مشخص میشود که از آن می توان به عنوان یک ابزار اکتشافی برای ذخایر فلزی استفاده کرده و همچنین از محصولات برخی از این دگرسانی ها نیز بهره برداری نمود.محدوده معدنی خروسدره واقع در شهرستان آوج در بخش جنوب غربی استان قزوین قرار دارد که به طور عمده با گدازه های آندزیتی - آندزیت داسیتی ، داسیت و توفهای ریوداسیتی و ریولیتی همراه با مواد آذرآواری پوشیده شده است . توف ریوداسیتی تا آندزیت -داسیتی میزبان اصلی رخداد دگرسانی در محدوده مورد مطالعه است .مهم ترین دگرسانی ها در این محدوده دگرسانی های آرژیلیک و سریسیتیک است . مطالعات کانی شناسی ، میانبار سیال و محدوده پایداری کانی های حاضر در دگرسانی ، رخداد این کانه زایی توسط فرآیندهای هیپوژن در ناحیه مورد مطالعه را تایید می کند. مطالعات میکروترمومتری میانبارهای سیال بر روی نمونه های سیلیسی شده از زون دگرسانی ، نشانگر دخالت سیالی با دمای بین ۱۴۹ تا ۴۶۰درجه سانتیگراد و شوری بین ۹ تا ۲۱ درصد وزنی معادل نمک طعام در واکنش های دگرسانی است .مکانیسم محتمل برای رخداد این دگرسانی ها در محدوده معدنی خروسدره، حرکت رو به بالای بخارات اسیدی حاصل از جدایش فاز از سیال گرمابی وابسته به توده نفوذی می باشد که از اعماق به ترازهای بالا حرکت کرده و با برخورد و اختلاط با آبهای زیرزمینی سبب گرم شدن و اسیدی شدن آبهای زیرزمینی در پهنه ای وسیع شده است که سبب واکنش گسترده سیال- سنگ و رخداد دگرسانی های آرژیلیکی شده است مهم ترین کانی های دگرسانی در زون آرژیلیکی با توجه به مطالعات پراش اشعه ایکس (XRD) شامل کوارتز، کانی های گروه اسمکتیت شامل مونت موریلونیت ، ایلیت ، کائولینیت ،کلریت ومسکوویت است که وجود مجموعه کانی های مذکور، دگرسانی محدوده مورد مطالعه را از نوع آرژیلیک حدواسط معرفی می کند. غنی شدگی آشکار قابل توجهی به عنوان پتانسیل کانسار فلزی در این زون دگرسانی دیده نمی شود.

کلیدواژه ها

خاک های صنعتی ، دگرسانی گرمابی ، میانبار سیال، خروسدره، آوج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.