مطالعات پتروگرافی و مینرالوگرافی اندیس پلی متال یارالوجه ، شمال اهر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهل و دومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI42_131
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 23
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدسبحان مبشری

دانشجوی دکتری زمین شناسی اقتصادی دانشگاه تبریز، تبریز

سیدغفور علوی

استادیار گروه زمین شناسی اقتصادی دانشگاه تبریز، تبریز

وارطان سیمونز

استادیار گروه زمین شناسی اقتصادی دانشگاه تبریز، تبریز

چکیده

مناطق امیدبخش طلای یارالوجه به عنوان بخشی از زون فلززایی ارسباران در حدود کیلومتری شمال غرب شهرستان اهر، استان آذربایجان شرقی واقع شده است . واحدهای سنگی رخنمون یافته در مناطق مورد مطالعه شامل سنگ های آذرین بیرونی ( آندزیت ، تراکی آندزیت و بازالت )، دایک های حدواسط ، آذر آواری ها (توف و لیتیک توف) و آبرفت های کواترنری است . واحدهای سنگی این مناطق از نظر سنی از ائوسن بالایی تا کواترنر می باشند . زون های دگرسانی رخنمون یافته در این مناطق به طور عمده شامل سیلیسی ، کربناتی ، فیلیک و پروپیلیتیک همراه با زون سیلیسی - برشی می باشند. مطالعه کانی شناسی زون های دگرسان نشان می دهد که کوارتز، کلسیت ، سریسیت و کلریت مهمترین کانی های دگرسانی هیپوژن و لیمونیت ، گوتیت ، هماتیت و ترمولیت - اکتینولیت کانی های بارز دگرسانی سوپرژن در این مناطق هستند . مطالعات ژئوشیمیایی نشان می دهند که فرآیندهای گرمابی هیپوژن و سوپرژن هر دو در توسعه زون های دگرسانی در این مناطق نقش داشته اند، اما محلول های هیپوژن نقش موثرتری داشته اند. کانه زایی در این مناطق به صورت رگه - رگچه ای در داخل شکستگی ها و زون های گسلی صورت گرفته است . بر طبق مطالعات نسل های رگچه های سیلیسی ، کانی سازی هیپوژن در سه مرحله (I,II,III) رخ داده است . پیریت کانی سولفیدی عمده هیپوژن بوده که به مقدار کمتر توسط کالکوپیریت ، بورنیت همراهی می شود. کانی های سوپرژن از قبیل اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن (هماتیت ، لیمونیت و گوتیت )، مالاکیت ، آزوریت ، کوولیت و کالکوسیت مجموعه کانیایی هیپوژن را همپوشانی می کنند.

کلیدواژه ها

زون ارسباران، کانی زایی ، کانی شناسی ، هیپوژن، سوپرژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.