مطالعه کانی زایی ، ساخت و بافت رگه های پلی متال منطقه آلچه قشلاق (شمال ورزقان- آذربایجان شرقی )

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهل و دومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI42_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ناصری

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

علی اصغر کلاگری

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

سیدغفور علوی

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سیدمهران حیدری

گروه زمینشناسی، پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی و معدنی کشور، تهران، ایران

چکیده

رگه های کانه دار آلچه قشلاق، در شمال ورزقان واقع شده و بخشی ازکمربند فلزایی اهر- جلفا می باشد. سنگ های میزبان اصلی رگه های سیلیسی و باریتی کانه دار در این محدوده عمدتا شامل داسیت ، ریولیت ، ریوداسیت و آندزیت ائوسن می باشند که توسط تودههای نفوذی نیمه عمیق قطع شدهاند. گسترش دگرسانی ها مرتبط با کانه زائی در اطراف رگه های کانه دار می باشد که با فاصله گرفتن از این رگه ها از شدت آنها کاسته می شود. این سامانه با ایجاد انواع دگرسانی (سیلیسی ، آرژیلیکی ، فیلیکی و پروپیلیکی است ) فعالیت خود را به صورت رگه های سیلیسی در امتداد شکستگی ها آغاز و با ایجاد برشهای گرمابی و نفوذ سیالات سیلیسی - سولفیدی ادامه داده است . کانه زایی در دو مرحله مجزا درون زاد و برونزاد در امتداد زونهای شکستگی و رگه ها و زونهای برشی و به صورت جانشینی ، افشان و رگه -رگچه ای رخ داده است . کانی های پیریت ، اسفالریت ، گالن ، آرسنوپیریت ، کالکوپیریت و بندرت تتراهدریت همرا با باطله کوارتز و باریت در مرحله درونزاد و کانی های ثانویه شامل کوولیت ، کالکوسیت ، مالاکیت ، آزوریت ، گوتیت و هماتیت در مرحله برونزاد تشکیل شدهاند. با مقایسه تیپ کانی زایی محدوده آلچه قشلاق با ویژگی های زمین شناسی ، کانی شناسی ، کانی زایی ، دگرسانی ، ساخت و بافت آن با کانسارهای فلزات پایه احتمالا این کانی زایی از نوع سیستم های گرمابی دمای پایین تا متوسط می باشد.

کلیدواژه ها

کانه زائی ، اپی ترمال، سولفیداسیون پایین تا حدواسط ، آلچه قشلاق، ورزقان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.