سنگ شناسی و دگرسانی رگه های پلی متال آلچه قشلاق (شمال ورزقان-آذربایجان شرقی )

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهل و دومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI42_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ناصری

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

علی اصغر کلاگری

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

سیدغفور علوی

گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سیدمهران حیدری

گروه زمینشناسی، پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی و معدنی کشور، تهران، ایران

چکیده

منطقه کانه دار آلچه قشلاق در شمال شهر ورزقان و در جنوب معدن سونگون در پهنه فلزایی ارسباران واقع شده است . سنگ های آتشفشانی مطالعه شده شامل آندزیت ها و تراکی آندزیت ها، داسیت ها، داسیت آندزیت ها و ریوداسیت ها هستند که توسط دایک های ریولیتی و داسیت آندزیتی قطع شده اند. کانی های پلاژیوکلاز، کوارتز و آمفیبول (هورنبلند) بیشترین حضور را در این سنگ ها دارند. بافت غالب سنگ ها پورفیریتیک با خمیره ریز بلور تا هیالومیکرولیتی پورفیریک می باشد. حضور رگه های سیلیسی و باریتی همراه با دگرسانی های گسترده آرژیلیکی ، فیلیکی ، سیلیسی و پروپیلیتیکی از سیماهای کانی سازی در این منطقه هست . دگرسانای های آرژیلی و سیلیسی در مجاورت رگه های کانه دار تشکیل شده است و با دور شدن از آن، دگرسانی فیلیکی و سپس پروپیلیتیکی غالب می شود. بافهای برشی ، پرکننده فضاهای خالی و رگچه ای از بافت های غالب این کانی زایی می باشند. کانی های اسفالریت ، کالکوپیریت ، گالن و پیریت همرا ه با کانی های رسی ، سریسیتی ، کربناته و کلریتی از ویژگی های کانی زایی می باشد. کانی های باطله رگه هاعمدتا سیلیس ، باریت و کلسیت هستند که گاه ا به صورت مجزا در مجاورت هم دیده می شوند. همراهی این کانی زایی با میزبانی واحدهای آتشفشانی و حضور تودههای با پتانسیل کانی زایی پورفیری در نزدیکی آن می تواند نشان از سیستم گرمابی باشد.

کلیدواژه ها

سنگ های آتشفشانی ، دگرسانی های گرمابی ، کانی زایی ، زون ارسباران، آلچه قشلاق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.