پتروگرافی و کانی شناسی سنگ های میزبان و کانسنگ آهن در کانسار آریا جنوب، منطقه زرند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهل و دومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI42_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آنیتا عسگری

دانشجوی ارشد زمین شناسی اقتصادی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

محمد یزدی

عضو هیئت علمی دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

خالق خشنودی

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران

سمانه ضیاءپور

پژوهشگر، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران

چکیده

کانسار آهن آریا جنوب ایرانیان در بخش شرقی ایران مرکزی در ۴۲ کیلومتری شمال غرب زرند در کمربند زمین ساختی کاشمر- کرمان واقع شده است . کانی سازی آهن در سنگ های میزبان ماسه سنگ و دیوریت صورت گرفته است . ماسه سنگ ها از نوع آرکوز تا ساب آرکوز دارای جورشدگی و گردشدگی ضعیفی بوده وعمدتا از کوارتز به همراه مقادیر کمتر پلاژیوکلاز، میکروکلین ، فلدسپار پتاسیم ، موسکویت ، چرت و روتیل تشکیل شده اند. کانی های اصلی تشکیل دهنده دیوریتها شامل پلاژیوکلاز (آندزین - الیگوکلاز) و کوارتز همراه با مقادیر فرعی فلدسپار پتاسیم و مقادیر جزئی آپاتیت ، تیتانیت ، زیرکن و آلانیت می باشد. کانه زایی آهن در این منطقه بصورت توده ای ، دانه ای ، افشان و برشی رخ داده و کانی اصلی آهن در کانسنگ آهن ، مگنتیت به همراه مقادیر فرعی پیریت و هماتیت و مقادیر جزئی کالکوپیریت است . کانی اصلی فسفاته پاراژنز با مگنتیت ، آپاتیت است . کانی های آمفیبول (اکتینولیت -ترمولیت ، آنتوفیلیت )، کلریت ، فلوگوپیت ، سرپانتین ، آلبیت ، کوارتز و مقادیر بسیار کمتر تیتانیت ، تورمالین ، روتیل ، توریت و زیرکن ، مونازیت ، کاسیتریت و باریت کانسنگ آهن را همراهی می کنند. رگچه های تاخیری کربناتی - سیلیسی متعددی سنگ های میزبان، واحدهای دگرسانی و کانسنگ آهن را قطع کرده اند.

کلیدواژه ها

کانی سازی آهن ، آریاجنوب، زرند، ایران مرکزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.