تخمین مدل استخراجی مولیبدن در استوک پورفیری معدن مس سرچشمه با استفاده از روش کریجینگ معمولی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهل و دومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI42_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر اسفندیارپور

کارشناس ارشد ژئومتالورژی، اداره زمین شناسی و زهکشی، مجتمع مس سرچشمه

محمد حسنی کبوترخانی

کارشناس زمین شناسی، اداره زمین شناسی و زهکشی، مجتمع مس سرچشمه

عباس بنی اسدی شهربابکی

رئیس زمین شناسی، اداره زمین شناسی و زهکشی، مجتمع مس سرچشمه

هادی شهریاری

عضو هیات علمی ، گروه مهندسی معدن، دانشگاه ولی عصر (عج ) رفسنجان،مشاورتحقیقات معدن، امور تحقیق و توسعه ، مجتمع مس سرچشمه

چکیده

معدن مس سرچشمه یکی از مهمترین معادن مس - مولیبدن پورفیری در سطح جهان می باشد. از مهمترین تودههای نفوذی نیمه عمیق در معدن مس سرچشمه می توان به استوک سرچشمه پورفیری اشاره کرد. استوک سرچشمه پورفیری بزرگترین فاز نفوذی در معدن مس سرچشمه می باشد. با توجه به اینکه این استوک منشا اصلی کانی سازی مس و مولیبدن در معدن مس سرچشمه است لذا این استوک بر اساس اطلاعات چالهای استخراجی مورد بررسی قرار گرفت . در معدن مس سرچشمه علاوه بر فلز مس ، کنسانتره مولیبدن به عنوان یکی از محصولات جانبی تولید می شود. بنابراین پایش وضعیت عنصر مولیبدن در خاک ارسالی روزانه به کارخانه تغلیظ مهم می باشد. بلوک استخراجی مولیبدن به منظور کنترل عیار مولیبدن کانسنگ ارسالی به کارخانه لازم است . با توجه به اینکه عموما نمونه های ارسالی به آزمایشگاه در قسمت هایی از استوک واقعند که دارای عیار مس بالاتر از ۲۵/۰ درصد می باشند، بنابراین بلوک مولیبدن در همان منطقه اقتصادی مس بدست می آید. به منظور تخمین بهتر مدل استخراجی مولیبدن سعی شد از روش های پیشرفته تخمین زمین آماری مانند کریجینگ استفاده شود. تعداد نمونه های مورد تخمین در استوک سرچشمه پورفیری ۲۶۱۱ در نظر گرفته شد. میانگین عیار مولیبدن در گمانه های استخراجی استوک سرچشمه پورفیری ۰۳۳۴/۰ درصد و در بلوک تخمینی برابر ۰۳۴۱/۰ درصد برآورد گردید.

کلیدواژه ها

مس پورفیری ، معدن مس سرچشمه ، مدل استخراجی ، مولیبدن.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.