تشخیص مناطق دگرسانی مس پورفیری مبتنی بر سنجش از دور با استفاده از تحلیل تصاویر ماهوارهای Sentinel-۲

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهل و دومین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI42_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی حصیری

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی امیر کبیر (پلی تکنیک )، تهران

سیدسعید قنادپور

استادیار، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک )، تهران

چکیده

جهت شناسایی مناطق امید بخش از نظر کانی سازی مس ، تکنولوژی های نوینی برای رسیدن به این هدف توسعه یافته است . یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین روشها در این حوزه، بهرهگیری از علم سنجش ازدور و تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای است . با استفاده از تصاویر ماهوارهای می توان مناطق امیدبخش از نظر کانی سازی مس پورفیری را مشخص کرد. محدوده مطالعاتی ظفرقند در ۸۵ کیلومتری شهر اصفهان واقع شده است . این محدوده بخشی از کمربند فلززایی ارومیه - دختر بوده که این کمربند فلززایی به صورت یک نوار آتش فشانی بین زون ایران مرکزی و سنندج - سیرجان کشیده شده است . از نظر سنگ شناسی این محدوده شامل رخنمونهای محدود ریولیت پورفیری خاکستری مایل به صورتی ، داسیت ها و ریوداسیت های پورفیری خاکستری تا سبز، آندزیت های خاکستری ، دیوریت و یک توده دیوریت کوارتز پورفیری می شود. در این محدوده مطالعاتی پنج زون دگرسانی مس پورفیری که شامل پتاسیک ، فیلیک ، آرژیلیک ، پروپیلیتیک و سیلیسی می شود، وجود دارد. در این مطالعه از تصویر ماهوارهای Sentinel-۲ که دارای قدرت تفکیک مکانی بالایی بوده جهت بررسی و شناسایی مناطق امید بخش محدوده مطالعاتی ظفرقند استفاده شده است . جهت شناسایی مناطق امیدبخش از روشهای مختلف پردازش تصاویر ماهوارهای که شامل تحلیل مولفه های اصلی انتخابی (SPCA)، ترکیب رنگی کاذب (FCC) و نسبت باندی (Band Ratio) می شود، برای شناسایی زونهای دگرسانی در محدود ظفرقند استفاده شده است . نتایج به دست آمده نشاندهنده اهمیت محدوده مطالعاتی ظفرقند ازنظر کانی سازی مس پورفیری بوده است .

کلیدواژه ها

Sentinel-۲، مس پورفیری ، سنجش ازدور، ارومیه - دختر، شناسایی مناطق امید بخش .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.