بررسی و تحلیل فقهی و حقوقی اختلاف در دیه و ارث مردان و زنان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی دستاوردهای نوین پژوهشی در فقه، حقوق و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: ARSCS13_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران خوش سلوک

دکتری حقوق، مدرس دانشگاه و وکیل پایه یک دادگستری

چکیده

مقدار دیه و ارث زنان و مردان با یکدیگر داشته و اصل کلی، اختلاف بین آنها می باشد. اما تا ثلث دیه، مقدار آن برای ذکور و اناث یکسان بوده و مازاد بر ثلث دیه، مردان دو برابر دیه زنان می شود. همچنین در تقسیم ارث، میزان فرض زوج، دو برابر زوجه بوده و در تقسیم ارث میان فرزندان متوفی در طبقه اول نسبت و یا تقسیم ارث در کلال ابوینی و یا ابی، میزان ارث مردان، براساس آیه شریفه «للذکر مثل حظ الانثیین» دو برابر زنان محاسبه می گردد، هرچند که در تقسیم ارث میان کلاله امی، تفاوتی در سهم الارث بر مبنای جنسیت وراث وجود ندارد. منشاء اختلافات یاد شده را باید در احکام اولیه شارع، اعم از احکام تشریع شده در کتاب و سنت جستجو کرد، لیکن این تفاوت نه از جهت برتری مردان نسبت به زنان بوده، بلکه به نظر می رسد شارع مقدس به کارکرد اجتماعی مردان در جامعه توجه داشته و براساس این کارکرد، برای میزان دیه و ارث این دو جنس، تفاوت قائل شده است. تلاش های بسیاری در جهت یکسان سازی و برابری دیه در مردان و زنان صورت گرفته و در جرایم غیر عمدی، این اختلاف با پرداخت دیه مازاد بر مسئولیت مرتکب، از سوی صندوق تامین خسارت های بدنی، تامین و جبران می شود ولیکن در جرایم عمخدی، با وجود نص، تاکنون امکان برابری دیه ممکن نشده و در بحث ارث نیز وجود نص در آیات شریفه سوره مبارکه نساء امکان برابری ارث بین این دو جنس را نمی دهد.

کلیدواژه ها

دیه، ارث، جنایات عمدی، جنایات غیرعمدی، صندوق تامین خسارت های بدنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.