بررسی چگونگی استحاله قدرت و کارکرد امنیتی افواج در ایران دوره قاجار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ انتظامی، دوره: 6، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_HIRJRL-6-20_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 27
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هرمیداس باوند

استاد دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

احمد باوند سوادکوهی

کارشناسی ارشد تاریخ ایران دوره ی اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور

رضا عبادی جامخانه

دانشجوی دوره دکتری رشته تاریخ ایران بعد از اسلام، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

هدف از تحقیق پیش­رو بررسی دلایل به استحاله رفتن قشون نظامی ایران در دوره قاجار است. به لحاظ نظری بودن محتوای پژوهش حاضر نوع روش تحقیق در این پژوهش توصیفی – تحلیلی می­باشد. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش اسنادی - کتابخانه­ای است. یافته­های تحقیق در ارتباط با کاهش کارکرد انتظامی و استحاله قدرت قشون در دوره قاجار نشان می­دهدساختار نظامی ایران در دوره­ قاجار، ساختاری کهن و ناکارآمد بود که ازلحاظ فنون و امکانات نظامی در مراحل ابتدایی به­سر می­برد. نیروی نظامی عمدتا از ایلات و عشایر و ترکیبی از قومیت­ها و گروه های مختلف بود. سواران ایلات و عشایر فقط از سران ایل تبعیت می­کردند. کشور فاقد یک ارتش منسجم و منظم ملی بود. در کنار آن فرماندهان، مدیران و گردانندگان امور نظامی، به ارتش صرفا به صورت محلی برای کسب درآمد و منافع شخصی خود می­نگریستند. این عمل راه را بر هرگونه اصلاحات نظامی می­بست. نحوه­ی سربازگیری در دوره­ی قاجار کاملا تبعیض­آمیز بود و فقط با میل و اراده­ حاکم محل، خانواده­ها  مجبور بودند که یک نفر از افراد خانواده را به­نام سرباز تحویل دهند. ارتش ایران ازلحاظ تجهیزات جنگی و سلاح و مهمات وضع خوبی نداشت. سلاح­، قدیمی و سنتی بود و کارآیی چندانی نداشتند. از نظر دانش نظامی و تاکتیک­های جنگی نیز ارتش ایران کاملا بی­بهره بود. ارتش ایران هیچ اطلاعی از فنون مهندسی نداشت و به علت فقدان صنف مهندس از فنون سنگربندی و استحکامات چیزی نمی دانستند. تاکتیک­ها و فنون جنگی نیز متعلق به قرن­های گذشته بود.

کلیدواژه ها

قاجار, امنیت, افواج, استحاله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.