ساز و کار های اجرایی دیوان عدالت اداری در نظام قضایی ایران از منظر حقوق اداری

  • سال انتشار: 1403
  • کد COI اختصاصی: null
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این سند

نویسندگان

محمدصالح عالمی

دانشجو کارشناسی پیوسته حقوق دانشگاه تهران

امیررضا نیک منش

دانشجو کارشناسی پیوسته حقوق دانشگاه تهران

مهدی بالوی

دانشیار گروه حقوق عمومی و بین الملل دانشگاه تهران

چکیده

با توجه به پیچدگی فرایند های اداری و بروکراسی سازمانی نظام قضایی ایران ، تفکیک دعاوی حقوقی از عمومی و مبادرت به رسیدگی به این دست اختلافات اداری با توجه به اصل 173 قانون اساسی ، حل و فصل منازعات اداری را تابع سیستمی با مراجعی ساخته است که ساختار و تشکیلات و آئین دادرسی متمایزی از نهاد های خصوصی داشته باشد و لزوم تاسیس چنین نهادی با رنگ و بوی عمومی بیش از پیش وجود داشت . پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، قانون اساسی الزامی صریح برای تاسیس نهادی اداری داده بود و به پشتوانه حمایت قانونی قانون اساسی ، دیوان عدالت اداری تشکیل شد تا مرجعی برای رسیدگی دعاوی شهروندان علیه دولت باشد . دیوان عدالت اداری از شعبه بدوی ، تجدیدنظر و هیات های عمومی و اختصاصی تشکیل شده که هر یک اعضا و وظایف و اختیارتی دارد و شرایط شاکی و مشتکی عنه و نیز نحوه شکایت و اجرای احکام دیوان مشخص شده است . در پایان به مواردی که شکلا در صلاحیت دیوان است اما ماهیتا از صلاحیت دیوان خارج می باشد ، اشاره شده است .

کلیدواژه ها

پیچیدگی فرایند های اداری ، تفکیک دعاوی حقوقی از عمومی ، اختلافات اداری ، اصل 173 قانون اساسی ، دعاوی شهروان علیه دولت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.