طراحی یک مدل DSGE جهت بررسی اثرات تکانه های ارتقای بهره وری تجهیزات نفتی ساخت داخل و قیمت نفت بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله سیاست گذاری اقتصادی، دوره: 15، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_EPYA-15-30_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس خداپرست

دکتری اقتصاد نفت و گاز، دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

زهرا فاضلی

دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

گستردگی صنعت ساخت تجهیزات نفتی در داخل کشور و پیوند گسترده آن با سایر بخش های اقتصاد، موجب شده که در صورت تقاضا برای تجهیزات نفتی داخلی، ارزشافزوده زیادی در این بخش ایجاد شود. با این حال، بسیاری از شرکت های بالادست صنعت نفت به دلیل پایین بودن کیفیت و بهره وری این تجهیزات، استفاده از تجهیزات خارجی را ترجیح می دهند. از سوی دیگر، تکانه های قیمت نفت نیز به دلیل سهم بالای بخش نفت در تامین درآمدهای ارزی کشور می تواند وضعیت اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار دهد. در مطالعه حاضر تلاش شده که با طراحی یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی نئوکینزی، اثرات تکانه های ارتقای بهره وری تجهیزات نفتی ساخت داخل و قیمت منفی نفت بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران بررسی شود. برای برآورد پارامترهای مدل از داده های سال های ۱۳۹۶-۱۳۵۲ استفاده شده است. نتایج برآورد مدل به روش بیزین نشان می دهد که تکانه بهر ه وری موجب افزایش تولید و صادرات نفت، تولید کل، اشتغال و سرمایه گذاری نفتی، مخارج دولت و سرمایه گذاری غیر نفتی شده و در مقابل، تورم، تولید و مصرف غیر نفتی را کاهش می دهد. در ارتباط با تکانه منفی قیمت نفت، تولید و صادرات نفت نسبت به این تکانه واکنش مثبت داشته که یکی از دلایل آن، کاهش درآمدهای نفتی و تلاش برای دستیابی کافی به درآمدهای ارزی مورد نیاز بودجه است. تولید غیر نفتی را نیز بعد از افزایش اندک، کاهش داده و اثر منفی بر میزان مصرف، سرمایه گذاری نفتی، درآمدهای نفتی، مخارج دولت و حجم پول دارد.

کلیدواژه ها

مدل DSGE, تکانه قیمت نفت, کالا و تجهیزات نفتی ساخت داخل, متغیرهای کلان اقتصادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.