کاربست اصول شهرسازی تاکتیکی به منظور ارتقای کیفیت زیست محلات شهر مشهد (مورد پژوهی : محله آبکوه)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_2106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل منصوری اطمینان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، ایران

مریم بایرامی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

طی دهه های اخیر، یکی از شیوههای نوین خلاقانه و کارآمد در باب ارتقای کیفیت زیست و زندگی ساکنان در فضاهای شهری که با جلب رضایت شهروندان صورت پذیرفته و از پروژههای کوتاهمدت با هزینه های پایین بهره می برد، شهرسازی تاکتیکی است . در حقیقت ، این رهیافت در بستر مجموعه تغییرات کوچک و کم هزینه در فضاهای شهری که غالبا با مشارکت مردم در طراحی و اجرا صورت می پذیرد، به بهبود کیفیت زیست و زندگی محله ها و فضاهای عمومی شهری می انجامد. بدین ترتیب ، پژوهش حاضر در راستای کاربست اصول شهرسازی تاکتیکی به منظور ارتقای کیفیت زیست محله آبکوه شهر مشهد انجامگرفته است ؛ بنابراین ، در این پژوهش پس از مرور مبانی و مفاهیم مرتبط ، مبتنی بر پیمایش اجتماعی (مشاهده و مصاحبه ) و بررسی اسنادی به تدوین مسائل و مشکلات محله آبکوه شهر مشهد مبادرت شده و در ادامه مبتنی بر تحلیل محتوای پژوهش های مختلف به اصول شهرسازی تاکتیکی در راستای چارهجویی این مسائل و مشکلات و ارتقای کیفیت زیست ساکنان آن اقدام شده است . نتایج این پژوهش حاکی از آن است که رهیافت شهرسازی تاکتیکی در پرتو اصول و مولفه های کلیدی اش همچون تامین نیاز شهروندان، تاکید بر مشارکت مردم در طراحی و اجرا، افزایش سرمایه اجتماعی ، ارتقای زیست پذیری شهری ، فرصت های اقتصادی ، فرایندی از پایین به بالا، همبستگی اجتماعی بین گروههای مختلف ، حفظ محیط زیست شهری ، ارتقای حس تعلق مکانی ، بهبود روابط میان شهروندان و تعاملات اجتماعی ، فرصت های اقتصادی برای مکان، ارتقای خلاقیت و کارآفرینی شهروندان، ارتقای عدالت اجتماعی ، افزایش تاب-آوری پس از بحران، افزایش نشاط اجتماعی ، آگاهسازی مردم به حقوق خود و گستردگی دسترسی به فضاهای روزمره، می تواند بر مسائل و مشکلات محله آبکوه شهر مشهد فائق آمده و از آن طریق به افزایش کیفیت زیست و زندگی ساکنان آن کمک نماید.

کلیدواژه ها

شهرسازی تاکتیکی ، زیست پذیری شهری ، مشارکت اجتماعی ، محله آبکوه شهر مشهد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.