نگاهی بر تعامل مفاهیم واژه گان معماری و شهرسازی در قرآن کریم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_1421
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرام خضرلو

هیات علمی گروه معماری ، دانشکده معماری ، شهرسازی و هنر، دانشگاه ارومیه ، ایران

یعقوب مقدیمی

هیات علمی گروه زبان و ادبیات عربی ، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، ایران

چکیده

قرآن کریم با شیواترین سبک ، رساترین بیان و استوارترین محتوا همچون منشوری آسمانی دربردارنده مفاهیمی عمیق برای تمام اعصار می باشد. شروع فهم معارف و مفاهیم موجود در قرآن کریم ، از طریق شناخت صحیح معنای واژگان بسیط آن صورت می گیرد. معماری و شهرسازی در کوچکترین اجزای تشکیل دهنده خود، دارای معانی و مفاهیمی هستند که اندیشه هنرمند را به مخاطب متتقل کرده و این الفاظ برای نامگذاری مکانها نیز مورد استفاده قرار می گیرند. این پژوهش در نظر دارد مفاهیم مرتبط با معماری و شهرسازی که در تمامی آیات قرآن کریم به کار رفته است را استخراج نموده و مفاهیم متبادر از آن در زبان فارسی را بیان کرده و مشترکات لفظی حوزه معماری در قرآن و کاربرد آنها در معماری امروز را بیان کند. هدف از انجام این پژوهش ، تبیین بیشتر اعجاز واژگانی حوزه معماری در قرآن کریم ، شناخت کاربرد هر یک از واژهها، موارد کاربرد هر یک و نیز آشنایی هرچه بیشتر معماران فارسی زبان با اعجاز واژگانی قرآن کریم از راه شناخت فرق میان واژههای مشابه و مشترک معماری می باشد. نتایج پژوهش حاضر که با بهرهگیری از مطالعات کتابخانه ای ، بررسی اسناد و مدارک مکتوب و روش توصیفی -تحلیلی بدست آمده، بیانگر کاربرد الفاظ مشترک معماری در زبان فارسی و عربی است ، که معنای ماهوی ۲۱ واژه از جمله مانوسترین این واژهها، از مجموعه نفیس قرآن کریم استخراج شده و ریشه ادبی آنها و معنای آنها در زبان فارسی در قالب جداولی ، به تفکیک هر لغت ، نوع استفاده از آن متناسب با معنا، و مصداق آن در حوزه معماری و شهرسازی ایرانی آورده شده است . در انتها واژه "خانه " و معانی نزدیک به آن، به عنوان پرکاربردترین واژه در معماری معاصر مورد بررسی جداگانه قرار گرفته است .

کلیدواژه ها

قرآن کریم ، مفاهیم معماری و شهرسازی ، تعامل واژگان، الفاظ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.