تحلیل و ارزیابی تاثیرات شبکه مترو بر بافت تاریخی شهری
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
- کد COI اختصاصی: ICACU03_1328
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 247
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معماری، دانشگاه علم و صنعت ایران
استاد دانشکده معماری، دانشگاه علم و صنعت ای ران
چکیده
یکی از بهترین روشهای حمل و نقل عمومی با توجه به رشد روز افزون جامعه بشری و توجه به نقش بسزای آن در توسعه و آبادانی شهری ، شبکه مترو می باشد. شبکه مترو علاوه بر تاثیر آن در کاهش آلایندگی ، ترافیک ، زمان جابجایی ، بالا رفتن ارزش املاک حوزه ایستگاه مترو و... افزون بر توسعه شهری و گردشگری ، تاثیر شگرفی در بافت تاریخی و هویت شهر نهاده است . برخی از مزایای اصلی احداث شبکه مترو در نقاط مختلف شهر، ممکن است باعث تهدید ابنیه تاریخی باشد که از جمله می توان به حضور افراد غریبه و عدم تعلق خاطر به محیط اشاره نمود. در تحقیق حاضر به بررسی جامعه شناسانه تاثیرات شبکه مترو در بافت تاریخی پرداخته شده است . هدف اصلی این تحقیق برسی مزیت ها و محدودیت های وجود شبکه مترو در بافت تاریخی با استفاده از روش SWOT و استفاده از روش توصیفی -تحلیلی با رویکرد کیفی -کمی می -باشد. نتایج به دست آمده گواه آن است که در برنامه ریزی و طراحی صحیح شبکه مترو باید به کیفیت بافت تاریخی شهری توجه شود. این کیفیت ها ع بارتند از: هویت و اصالت ، پایداری زیست محیطی ، اجتماعی ، فرهنگی ، تاریخی ، و اقتصادی ؛ و همچنین توجه به ظرفیت های موجود در بافت تاریخی و برنامه جامع گردشگری که در نتیجه منجر به گردشگری پایدار خواهد شد. با توجه به نتایج به دست آمده و کیفیت های فوق الذکر، احداث شبکه مترو برای افزایش غنای شهرها و تسهیل آمد و شد و رشد صنعت گردشگری امری اجتناب ناپذیر است . از طرفی بایستی به طراحی درست و آمایش صحیح برای مسیرهای عبور خطوط مترو و همچنین جانمایی ایستگاه های آن، اقدام نمود تا ضمن به حدقل رساندن اثرات منفی آن بر ساختمان های تاریخی ، موجبات دسترسی سریع به محوطه های تاریخی مهیا گردد.کلیدواژه ها
سیستم حمل و نقل عمومی ،گردشگری پایدار، شبکه مترو، بافت تاریخیمقالات مرتبط جدید
- تعیین ضریب زبری بهینه بستر در بازهای از رودخانه سقز
- بررسی عملکرد سرریزهای جانبی کلید پیانویی ذوزنقهای
- Analysis of Breakthrough Curves for Pollutant Transport in Laboratory Flume Using Soft Computing Models
- استفاده از مدلریاضی اینستریم در شبیه سازی اثرات تغییر مطلوبیت زیستگاه گونهی ماهی قزل آالی رنگین کمان (مطالعه ی موردی: رودخانهی کلیرکریک )
- تاثیر هندسه مقاطع مرکب رودخانهای بر اصلاح الگوی جریان در آبگیر جانبی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.