تاثیر توانمند سازی معماری و مرمت بافت روستایی بر ارتقاء کیفی گردشگری بوم گرا؛ نمونه موردی: روستای صراخیه تالاب شادگان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه معماری شناسی، دوره: 6، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_ARCH-6-28_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله جاسمی

مهندس معمار - دانش آموخته موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان، ایران

محمدعلی کاظم زاده رائف

عضو هیات علمی گروه آموزشی مهندسی معماری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان، ایران

صبا میردریکوندی

مدرس مدعو گروه آموزشی مهندسی معماری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان، ایران

چکیده

گردشگری روستایی از انواع مهم گردشگری بوم گرا است. که قابلیت شگرفی در توسعه و ارتقاء منطقه دارد. معماری بومی و بافت روستایی از اساسی ترین عوامل سازنده زیرساخت های گردشگری است. با توانمندسازی معماری و بافت روستایی می توان بر ارتقاء کیفی گردشگری بوم گرا تاثیر گذاشت. صنعت گردشگری بوم گرا و مرمت و احیاء معماری و بافت روستایی، مکمل یکدیگر در جهت توانمندکردن روستاها هستند. روستای صراخیه شادگان به دلیل استقرار در تالاب و با تکیه بر فرهنگ، هنر و دانش بومی، دارای پتانسیل زیادی برای توانمند سازی معماری محلی و بافت روستایی در جهت جذب و ارتقاء سطح کیفی گردشگری بوم گرا است. که با فراهم و تکمیل کردن تجهیزات روستایی و احیاء و مرمت معماری ابنیه و بافت روستایی صراخیه، این مهم امکان پذیر می گردد. آداب و رسوم بومی محلی، هنر و معماری منطقه، ایجاد زیرساخت های بوم گردی، ساختار بومی محصولات و خدمات گردشگری همراه با ارائه طرح پیشنهادی از جمله تمهیدات و نتایج حاصل از مرمت و احیاء معماری بومی در جذب گردشگر و تقویت و تکمیل تجهیزات بافت روستاهای تالاب شادگان در معرفی روستاها به عنوان مراکز گردشگری بوم گرا می باشد. در این پژوهش سعی شده، ضمن بررسی اجمالی اصول و مبانی مرمت و احیاء معماری بومی با تاکید بر معماری روستایی و چگونگی توانمندسازی بافت های روستایی با نگاهی به تجارب موفق گردشگری بوم گرا در ایران و جهان، به بررسی نحوه توانمندسازی معماری و بافت روستایی در آبادی صراخیه واقع در تالاب شادگان پرداخته شود.

کلیدواژه ها

تجهیزات روستایی، مرمت بافت روستایی، معماری بومی، گردشگری بوم گرا، تالاب شادگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.