شاخص های کالبدی موثر بر کاهش فشار روانی دانشجویان در فضاهای بسته دانشگاهی با روش دلفی مبتنی بر دیدگاه متخصصان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه معماری شناسی، دوره: 6، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_ARCH-6-29_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مارینه سینائی

دانشجوی ارشد معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

حمیدرضا عظمتی

استاد دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

بهرام صالح

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

چکیده

استرس بیش از حد و مداوم با ایجاد بیماری های مختلف اثرات نامطلوبی بر سلامت افراد می گذارد، عموما بعد جسمانی سلامت انسان بیشتر مورد توجه بوده است تا سایر ابعاد سلامتی به خصوص بعد روانی آن، چه بسا سلامت روان از اصلی ترین عوامل تعیین کننده ی وضعیت سلامتی است که می تواند بر تمامی جنبه‎ های زندگی افراد جامعه تاثیرگذار باشد. با توجه به اهمیت بالای سلامت روان در جامعه و نقش محوری دانشجویان، سلامت روان آن ها می تواند در جهت ارتقاء سلامت روانی اقشار مختلف جامعه موثر باشد و این مسئله ی مرتبط با استرس می تواند با عوامل کالبدی که افراد در آن حضور پیدا می کنند ارتباط مستقیم داشته باشد. بر این اساس سوالات پیش رو مطرح شد: ارتباط بین عوامل کالبدی و سطح استرس دانشجویان در دانشکده به چه صورت است؟ متغیرهای بالقوه ای که بر این موضوع تاثیرگذاراند کدامند؟ بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی و مطالعه دیدگاه متخصصان در مورد عوامل کالبدی موثر بر کاهش فشار روانی کاربران در فضاها ی بسته ی دانشگاهی انجام شد. پژوهش با تکینک دلفی و به صورت کمی-کیفی انجام و درنهایت از دیدگاه متخصصان پنج عامل اصلی موثر بر کاهش استرس در فضاهای بسته دانشگاهی، استخراج گردیده اند. این عوامل شامل: دید بصری، جذابیت محیطی، حس امنیت، حس تعلق به فضا و آسایش محیطی هستند.لذا با استناد بر عوامل مستخرج، به تحلیل نتایج حاصل از دیدگاه متخصصان در این خصوص پرداخته شده و تشریح گردیده است.

کلیدواژه ها

سلامت روان، کاهش استرس دانشجویان، محیط بسته دانشگاهی، دیدگاه متخصصان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.