بی تمدنی سازمانی در دانشگاه ها: عوامل و راهکارها

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-17-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 21
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا میرزاآقایی کیاکلایی

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سعید رجایی پور

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سید حمیدرضا شاوران

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

هدف: از آنجا که یکی از اهداف جهانی تعلیم و تربیت، ارتقای مدنیت و احترام است، دانشجویان علاوه بر کسب تخصص و مهارت در علوم، باید فضائل عالی اخلاق و انسانیت را نیز کسب کنند. این در حالی است که انواع و موارد قابل توجهی از مصادیق بروز رفتارهای نادرست مشاهده می شود، همان موضوعی که به بی تمدنی در محیط دانشگاهی شهرت یافته و به معضلی قابل تعمق در آموزش عالی تبدیل شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه ها، پیشایندها، پیامدها و راهکارهای کاهش بی تمدنی سازمانی در دانشگاه ها بوده است.مواد و روش ها: روش این پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش اساتید و خبرگان دانشگاهی مطلع در زمینه موضوع پژوهش در کشور بودند. نمونه گیری با رویکرد هدفمند و به روش انتخاب صاحب نظران کلیدی انجام گرفت. برای تعیین حجم نمونه از اشباع نظری بهره گرفته شد و با ۲۲ نفر از اعضای هیئت علمی و صاحب نظران دانشگاهی مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق رویکرد تحلیل مضمون انجام گردید. به منظور اطمینان از اعتبار مصاحبه ها از مطالعه مجدد توسط همتا و پژوهشگر استفاده شد.بحث و نتیجه گیری: یافته های حاصل از مصاحبه ها نشان داد که مولفه های بی تمدنی سازمانی شامل ۴ مضمون فراگیر، مولفه های بی تمدنی سازمانی دانشجویان، مولفه های بی تمدنی سازمانی اعضای هیئت علمی، مولفه های بی تمدنی سازمانی مدیران و مولفه های بی تمدنی سازمانی کارکنان بود. پیشایندهای بی تمدنی سازمانی شامل ۳ مضمون فراگیر، عوامل فردی، عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی بود. پیامدهای بی تمدنی سازمانی شامل ۳ مضمون فراگیر، پیامدهای مرتبط با سلامت فردی و سازمانی؛ پیامدهای نگرشی (مبتنی بر تبادل اجتماعی)؛ و پیامدهای رفتاری و کناره گیری بود. راهکارهای کاهش بی تمدنی سازمانی شامل ۳ مضمون فراگیر، تمهیدات آموزشی، تمهیدات انگیزشی و تمهیدات سازمانی بود. نتایج این پژوهش می تواند به اعضای هیئت علمی کمک کند تا با شناخت کافی از مولفه ها، پیشایندها و پیامدهای بی تمدنی سازمانی در دانشگاه ها از اثرات مخرب آن در فرایند یاددهی و یادگیری جلوگیری نمایند.

کلیدواژه ها

پیامدهای بی تمدنی سازمانی, پیشایندهای بی تمدنی سازمانی, دانشگاه ها, راهکارهای کاهش بی تمدنی سازمانی, مولفه های بی تمدنی سازمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.