بررسی شبکه ceRNA در مولتیپل اسکلروزیس: پیامدهایی برای مسیرهای پیام رسانی گیرنده سلول B و اهداف درمانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-16-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین جلیلی

Ph.D. in Biochemistry, Institute of Police Equipment and Technologies, Policing Sciences and Social Studies Research Institute, Tehran, Iran

محمد پنجی

Ph.D. in Medical Biotechnology, Research Center for Life & Health Sciences & Biotechnology of the Police, Directorate of Health, Rescue & Treatment, Police Headquarter, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) رایج ترین بیماری دمیلینه کننده سیستم عصبی مرکزی و دومین بیماری ناتوان کننده در بالغان به شمار می آید. تاکنون، علت دقیق و مکانیسم های پاتوژنز MS مشخص نشده است. در پاتوژنز MS، علاوه بر سلول های T، سلول های B نیز نقش دارند که کمتر به آن ها توجه شده است. روش کار: در این مطالعه، بیان RNAهای غیرکدکننده بلند و چهار ژن از مسیر سیگنالینگ گیرنده سلول B (CR۲، BLK، BLNK و RASGRP۳) در دیتاست میکرواری GSE۲۱۹۴۲ بررسی شد. سپس، با استفاده از دیتابیس های miRWalk و DIANA-LncBase، miRNAهای هدف قراردهنده ژن ها و lncRNAها شناسایی شد و در نهایت، شبکه ceRNA ترسیم شد. یافته ها: هفت lncRNA با بیان متفاوت در بیماران MS شناسایی شد که همگی دارای افزایش بیان در بیماران در مقایسه با گروه کنترل بودند. همچنین، بیان چهار ژن CR۲، BLK، BLNK و RASGRP۳ نیز در بیماران MS افزایش داشت. در نهایت، شبکه ceRNA متشکل از یک lncRNA (MALAT۱) و دو miRNA از miRNAهای شناسایی شده (hsa-miR-۹۲a-۳p و hsa-miR-۵۴۸a-۳p) و سه ژن (CR۲، RASGRP۳ و BLK) ساخته شد. در این شبکه، hsa-miR-۹۲a-۳p و hsa-miR-۵۴۸a-۳p ژن های CR۲، RASGRP۳ و BLK را هدف قرار می دهند. از طرفی، MALAT۱ نیز با اتصال به miRNA های ذکرشده، اثر آن ها را بر ژن ها می کاهد. نتیجه گیری: شبکه ceRNA شناسایی شده می تواند مکانیسم جدیدی در پاتوژنز MS باشد و از طریق تاثیر بر مسیر سیگنالینگ گیرنده سلول B در بیماری MS نقش داشته باشد. همچنین، هریک از اجزای آن می تواند به عنوان هدف درمانی بالقوه ای در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

B cell, ceRNA network, Gene expression, Multiple sclerosis, مولتیپل اسکلروزیس, سلول B, بیان ژن, شبکه ceRNA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.