توسعه اکوتوریسم در اکوسیستم های طبیعی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست به همراه پنجمین همایش ملی جنگل ایران
  • کد COI اختصاصی: CNRE07_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا صالحی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

توریسم اکولوژیک یا گردشگری در اکوسیستم های طبیعی ، سفری هدفمند به مناطف بکر طبیعی و اکولوژیک با انگیزه اصلی مشاهده و احترام به طبیعیت است . جاذبه ها و جلوههای زندگی انسانی در بستر اکوسیستم های طبیعی به عنوان کانون اصلی مقاصد اکوتوریسم نقش بسزایی در برنامه ریزی و توسعه گردشگری دارند. از این رو پژوهش حاضر سعی دارد تا به بررسی توسعه اکوتوریسم در منابع طبیعی (اکوسیستم های مرتعی و مناطق خشک و بیابانی ) بپردازد و پیشنهادات و راهحل هایی برای برنامه ریزی و اجرایی کردن آن در کشور ارائه نماید. روش پژوهش حاضر با فرآیند بررسی نظاممند متون، جستجو و انتخاب مقالات، استخراج اطلاعات از مقالات، تجزیه و تحلیل یافته ها و ارائه نتیجه گیری و پیشنهادات صورت پذیرفت . جامعه پژوهش را مقاله های علمی پژوهشی ، کنفرانسی و... در زمینه توسعه و ترویج اکوتوریستم مرتع و اکوتوریسم در مناطق خشک و بیابانی که طی سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۴۰۱ منتشرشده بودند، تشکیل دادند. نتایج نشانداد توسعه اکوتوریسم در مناطق خشک و بیابانی از مولفه های اصلی توسعه اقتصادی است . با توجه به محرومیت روستاهای اطراف این مناطق به دلیل قرارگیری در منطقه خشک و بیابانی ، اکوتوریسم می تواند تبدیل به وسیله ای برای ایجاد درآمد و اشتغال برای مردم این مناطق و جلوگیری از مهاجرت روستاییان شود. توسعه اکوتوریم مرتع باعث کاهش وابستگی خانوارهای مرتع دار به مرتع می شود. با مدیریت و توسعه اکوتوریسم در مراتع می توان با فرصت های شغلی سودآور و بهبود وضعیت رفاه انسانی و رفاه اکولوژیک بهرهبرداران، از آشوبهای وارده بر مرتع کاست . همچنین از تخریب منابع طبیعی از جمله آب، خاک و پوشش گیاهی جلوگیری کرد و فرسایش را کاهش داد.

کلیدواژه ها

توریسم اکولوژیک ، گردشگری طبیعت ، اکوتوریسم مرتع ، اکوتوریسم بیابان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.