اثرات گیاه خار مریم در سرطان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA16_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 671
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم الوندی

مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

سینا گلی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

زهرا شقاقی

مرکز تحقیقات سرطان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

گیاه خار مریم با نام علمی Silybum marianum متعلق به خانواده Asteraceae و راسته Asterales است. این گیاه به وفور در انگلیس، ایران، آمریکای شمالی و استرالیا یافت میشود. بیماری سرطان دومین عاملمرگ و میر در دنیاست. پیش بینی میشود در سال ۲۰۲۵ موارد جدید مبتلایان به سرطان به ۲۰ میلیون نفر ومرگ و میر ناشی از آن نیز به ۱۱ میلیون نفر در سال برسد. گیاه خارمریم به دلیل داشتن خاصیت آنتیاکسیدانتی، به عنوان محافظت کننده پرتویی در بیمارانی که تحت شیمی درمانی هستند، پیشنهاد می شود. درگیاه خار مریم دو ترکیب فعال به نام های سیبیلین و سیلیمارین وجود دارد که بر روی سرطان اثر گذارند. ایناثر گذاری به دلیل خواص انتی اکسیدانی، ضد التهابی و محافظت کنندگی کبد آنها است. مطالعات مختلفی اثرات ضد رگ زایی ، ضد تکثیری، ضد متاستازی و تقویت کنندگی برای ترکیبات سیبیلین و سیلیمارین گزارش نموده اند. این ترکیبات دارای خاصیت ضدرگزایی ، عامل نرسیدن مواد غذایی به تومور و مهار آن هستند، که این اثرات را از طریق مهار مسیر پیام دهی VEGF-VEGFR بعنوان القا کننده فاکتورهای رگ زایی، اعمال می نماید. همچنین ، سایر فاکتور های رگزایی مانند: NF-κB ، NF-κB و HIF-۱α را نیز مهار می نمایند. ترکیبات سیبیلین و سیلیمارین همچنین دارای اثرات ضد تکثیری و کاهش تکثیر سلول های توموریاز طریق غیر فعال کردن چرخه سلولی و القا مرگ سلولی هستند.

کلیدواژه ها

گیاه خارمریم، اثرات آنتی اکسیدانتی، بیماری سرطان، اثرات ضدالتهابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.