منفعت عمومی در شهرهای ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی شهرهای فردا، خلاقیت، نوآوری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: RPCFEST01_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه کاویانی لیما

دانشجوی دکتری، شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی

زهرا احمدی

دانشجوی دکتری، شهرسازی دانشگاه گیلان

چکیده

یکی از معدود منابعی که با هدف تبیین به موضوع منفعت عمومی پرداخته، مرکز پژوهش های شورای نگهبان است که منفعت عمومی را "چیزی که برای عموم جامعه سودمند و حاوی ارزش است " می داند. برنامه ریزان اغلب به جای تعریف ماهیت و محتوای منافع عمومی، فرایند دستیابی به مفهوم یا حتی کاربرد آن را تعریف می کنند. بنابراین می توان گفت نحوه دستیابی به منفعت عمومی، تعریف مفهوم و شاخص های آن و... در هر بستر متفاوت است. در این راستا هدف اصلی پژوهش بررسی ادبیات منفعت عمومی در طرح های توسعه ایران است و این سوال مطرح می شودکه بر اساس شرایط زمینه ای شهرهای ایران کدام یک از موارد public interest یا Plural/conflict interest می بایست در دستورکار قرار گیرد و شیوه تعیین و تعریف آن کدام است؟ در راستای دستیابی به هدف مطالعه، از تحلیل توصیفی- تبیینی استفاده خواهد شد. به منظور گرد آوری اطلاعات و داده ها در بخش توصیفی نیز، از روش مطالعه کتابخانه ای بهره گرفته شده است. همانطور که می دانیم جامعه متشکل از گروه ها و طبقات متنوع است که هر یک دارای منفعت جداگانه ای بوده و با این وجود ممکن است که رسیدن به اجماع کار مشکلی بوده و یا شاید تعارضات منافعی در جامعه بوجود آید. بنابراین می توان گفت که نیاز جوامع مختلف متفاوت است و این تعیین می کند که چه میزان به متخصصان تسهیل گر احتیاج است. وظیفه اصلی این متخصصان تعریف منافع عام در یک جامعه به گونه ای است که جامعه آن را بپذیرد. در نهایت می توان گفت مهم ترین کمبود در حوزه منفعت عمومی در ایران این موضوع است: اگرچه توجه به منفعت عمومی در پروژه های موجود در طرح های توسعه پس از انقلاب به چشم می خورد اما عینیت آن وابسته به مشارکت واقعی افراد است.

کلیدواژه ها

منفعت عمومی، تضاد منافع، طرح های توسعه ایران، مشارکت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.