تدوین چارچوب مفهومی کیفیت خوانایی منظر شهری با تاکید بر بعد ذهنی-ادراکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی شهرهای فردا، خلاقیت، نوآوری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: RPCFEST01_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دل آرا صادقی

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران

یگانه کریمی

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران

چکیده

فضای خوانا فضایی است که در آن، انسان احساس گم شدن نمی کند و بدون وارد شدن اضطراب و وحشت به او، مسیر خود را پیدا می کند. خوانایی یک مسیر به تعریف لینچ، به پنج عامل راه، لبه، گره، نشان و حوزه بستگی دارد که با دانستن شاخص ها و ویژگی های هر یک از این عوامل می توان شناخت فضا و درک آن را برای انسان جستجوگر در شهرهای درحال گسترش و با رشد جمعیت کنونی، میسر ساخت. این مقاله، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای تلاش می کند تا در گام نخست به تعریف و تبیین مفهوم منظر شهری با تاکید بر بعد ذهنی- ادارکی و تاثیر کیفیت خوانایی بر ارتقای آن دست یابد. در گام دوم مولفه ها و شاخص های تبیین کننده کیفیت خوانایی با تاکید بر بعد ذهنی-ادراکی، در قالب چارچوب مفهومی پژوهش استخراج و تدوین گردیده است. یافته ها نشان می دهد مهم ترین تاکید خوانایی بر نظم و ساختار بخشیدن به محیط است؛ به طوری که سبب ایجاد ادراک ذهنی و همچنین افزایش کیفیت ارتباط فرد با محیط شود. برای دستیابی به این هدف، همانطور که در چارچوب نظری مطرح شده است می توان حوزه بندی فضاها، ایجاد انسجام و تفاوت در کنار هم، طراحی نشانه های برجسته و همچنین عدم ایجاد حس سردرگمی و قابل شناسایی بودن محیط از درون را در پیش گرفت.

کلیدواژه ها

منظر شهری، ادراک، تصویر ذهنی، خوانایی، چارچوب مفهومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.