مدیریت پسماند کشاورزی (ساقه برنج) و تاثیر آن بر جوامع انسانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی شهرهای فردا، خلاقیت، نوآوری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: RPCFEST01_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 21
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده محمدی گلرنگ

دکترای محیط زیست- آلودگی محیط زیست، رئیس اداره مطالعات و پژوهش شهرداری رشت

چکیده

سالانه مقادیر فراوانی پسماند در بخش کشاورزی با بهای هنگفت تولید می شود، اما متاسفانه بخش قابل توجهی از آن به شکل غیراصولی و به دور از ملاحظات زیست محیطی، در محیط رها و یا سوزانده می شود که می-تواند با ایجاد آلودگی هوا بر سلامت جوامع انسانی اثرات منفی ایجاد نماید. پژوهش موجود در ۱۳ بخش، ۳۵ دهستان و ۶۹۹ آبادی دارای سکنه حوزه مرکزی گیلان به منظور آگاهی از پتانسیل موجود در عمده ترین محصول کشاورزی شمال کشور- ساقه برنج- صورت پذیرفت، در این راستا با انجام آنالیز از ساقه برنج و خمیر کاغذ در حوزه مذکور، با توجه به قابلیت تعمیم آن به کل محدوده استان گیلان که یکی از قطب های کشاورزی و حاصلخیز کشور می باشد (با سطح زیرکشت ۲۳۸ هزار هکتار معادل ۷۶/۸ درصد از کل اراضی کشاورزی استان)، از نظر تولید پسماند کشاورزی (ساقه برنج) نیازمند توجه ویژه مدیریتی است. در حالی که بررسی ها و ارائه الگوهای مناسب مدیریتی، قابل تعمیم به استان های مجاور و حتی سایر نواحی کشور با تولید محصول برنج می باشد. این پژوهش بر آنست که ضرورت برنامه ریزی و سیاست گذاری متولیان امر را در تبدیل این چالش عظیم زیست محیطی به یک فرصت گرانبها معطوف سازد تا با اتخاذ روش های مناسب مدیریتی در جهت کاهش تولید و تبدیل پسماند کشاورزی ضمن افزایش بهره وری، خسارت وارده به منابع زیستی و تاثیر آن بر جوامع انسانی و حتی محیط زیست شهری (با انتشار گسترده دود ناشی از سوخت بقایای محصولات کشاورزی) کاهش یابد.

کلیدواژه ها

پسماند کشاورزی، رشت، ساقه برنج، خمیر کاغذ، استان گیلان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.