بررسی ارتباط کیفیت خواب و سطح قند خون در دانشجویان مقطع کارشناسی علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری دیابت زابل، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JDN-11-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه جهانتیغ

Iranshahr University of Medical Sciences

مریم کمالی

Lorestan University of Medical Sciences

فاطمه بیابانی

Department of Medical Surgical Nursing, School of Nursing and Midwifery, Birjand

چکیده

مقدمه و هدف: خواب یکی از مهم­ترین چرخه ­های شبانه­ روزی است. اختلالات متابولیک به­خصوص دیابت می­تواند کمیت و کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این پژوهش تعیین ارتباط کیفیت خواب با میزان سطح قندخون است. روش پژوهش: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، تعداد ۶۱۳، دانشجوی دختر و پسر به صورت تصادفی خوشه ای طبقه ای از میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال ۱۴۰۰ انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دوپرسشنامه مشخصات فردی( میزان سطح خون) و پرسشنامه استاندارد خواب پیتزبرگ استفاده گردید. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶و به کمک روش های آماری توصیفی(فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی  در سطح معناداری۰۵/۰ p< تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین گروه سنی، سن بیست و یک (۴۵/۳۰ درصد) بود که ۶۵/۵۹ درصد از دانشجویان دختر و بقیه پسر بودند. از نظر وضعیت تاهل ۷/۵۷ درصد دانشجویان، متاهل بودند. نیمی از دانشجویان از کیفیت خواب نامناسب رنج می بردند. میانگین مدت زمان خواب نیز نسبت به سایر خرده مقیاسها از درصد بالاتری برخوردار بود. دانشجویانی که کیفیت خواب بدی را گزارش کرده بودند، کنترلی بر روی سطح قند خود نداشته اند. همچنین دانشجویانی که کیفیت خواب خوبی را تجربه نموده بودند، سطح قندشان را خوب کنترل نموده بودند و ارتباط بین کیفیت خواب دانشجو با قند خون شان معنی دار بود. نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه می توان گفت کیفیت خواب در ابتلا  به دیابت نقش دارد، دانشجویان گروه پزشکی نیز چون کیفیت  و کیفیت خواب  را به دنبال شب بیداری و کشیک های شبانه تجربه می کنند در معرض ابتلا به دیابت و عوارض آن هستند. بنابراین می توان گفت  با آموزش های لازم در این راستا به دانشجویان  ازنوسونات قند خون به دنبال اختلالات خوایب تاحدودی پیشگیری نمود.

کلیدواژه ها

Sleep, Sleep quality, Blood sugar levels, Insomnia., خواب, کیفیت خواب, سطح قند خون, کم خوابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.