تاثیر آموزش بر انگ اجتماعی وابسته به دیابت در دانشجویان ترم ۱ مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری دیابت زابل، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JDN-11-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری نوریان

Shahrekord University of Medical Sciences

زهرا شهباز

Shahrekord University of Medical Sciences

هادی رئیسی

Shahrekord University of Medical Sciences

مهری دوستی ایرانی

Shahrekord University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه و هدف: انگ وابسته به دیابت و نقش حائز اهمیت آن در ممانعت از شکل گیری هویت جدید افراد مبتلا و تاثیر آن بر پیامدهای مرتبط با دیابت بیان کننده ی ضرورت انجام مداخلات انگ زدا است. نظر به شواهدی کیفی دال بر اثربخشی آموزش، این پژوهش اثربخشی یک مداخله ی آموزشی انگ زدا در کاهش انگ وابسته به دیابت را بررسی می کند.  روش پژوهش: این مطالعه نیمه تجربی بر روی ۱۰۶ نفر از دانشجویان ترم اول مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال ۱۳۹۸ که به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند انجام شد. اطلاعات با سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، سنجش انگ امیک و دانش دیابت گردآوری شد. آموزش در سه جلسه ی یک ساعته انجام گردید. سپس پس آزمون اول از گروه کنترل و آزمون گرفته شد. پس آزمون دوم (یک ماه بعد) در همان مکان انجام شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه ی ۲۴ و با آمار توصیفی و مدل آمیخته تحلیل شد.  یافته ها: میانگین نمرات دانش و انگ قبل از مداخله در گروه ها تفاوتی نداشت. پس از آموزش میانگین نمره دانش گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش و میانگین نمره انگ اجتماعی کاهش یافت. در خصوص دانش دیابت، سطح معناداری اثر گروه و اثر زمان (گروه) کمتر از ۰/۰۵ است (بین میانگین نمرات دانش دیابت در گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد و مداخله انجام شده موجب افزایش دانش دیابت شده است). در خصوص انگ، سطح معناداری اثر گروه بیشتر از ۰/۰۵ و سطح معناداری زمان (گروه) کمتر از ۰/۰۵ است. به عبارت دیگر بین میانگین انگ اجتماعی گروه کنترل و گروه مداخله تفاوت معناداری وجود ندارد؛ اما میانگین انگ اجتماعی در گروه ها در زمان های مختلف متفاوت است. در واقع مداخله انجام شده به طور مقطعی منجر به تغییر انگ اجتماعی دیابت شده است.  نتیجه گیری: یافته ها بیان کننده اثربخشی مداخله ی آموزشی انجام شده در کاهش انگ است و موید آن است که افرادی که دانش بیشتری دارند احتمالا انگ و تبعیض کمتری را برای فرد قائل می شوند. انجام این روش کم هزینه و کوتاه مدت در دوره های متوالی می تواند به کاهش انگ کمک نماید.

کلیدواژه ها

Education, Stigma, Knowledge, Students., آموزش, انگ اجتماعی, دانش, دانشجویان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.