ارتباط بین عملکرد حرکتی، تعادل و ثبات تنه با انحناهای پشتی و کمری زنان سالمند در معرض خطر افتادن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه طب پیشگیری، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMH-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا صادقی

Department of Physical Education and Sport Sciences, Hakim Nizami Institute of Higher Education, Quchan, Iran.

کریم خلاقی

Department of Physical Education and Sport Sciences, Hakim Nizami Institute of Higher Education, Quchan, Iran.

محمد سیداحمدی

Department of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Humanities Sciences, Velayat University, Iranshahr, Iran.

چکیده

هدف هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین عملکرد حرکتی، تعادل و ثبات تنه با انحناهای پشتی و کمری زنان سالمند در معرض خطر افتادن بود. روش ها این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان سالمند بالای ۶۰ سال خانه سالمندان شهر قوچان بودند که ۳۰ نفر با میانگین سن ۷/۶۴±۷۱/۶۵، قد ۱۳/۱۹± ۱۵۹/۵۳و وزن ۱۶/۸۹±۶۵/۳۲ به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. از تست برگ و آزمون زمان دار برخاستن و رفتن به منظور اندازه گیری تعادل سالمندان، از مقیاس تاینیتی برای بررسی عملکرد در زنان سالمند، از آزمون ثبات تنه برای ارزیابی کنترل عصبی عضلانی ناحیه مرکزی بدن و از خط کش منعطف ۶۰ سانتی متری برای اندازه گیری میزان انحنای کایفوز و لوردوز استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ انجام شد. یافته ها نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین زاویه کایفوز و لوردوز با تعادل ایستا و عملکرد حرکتی زنان سالمند در معرض سقوط ارتباط منفی معنادار (۰/۰۰۰۱=P) وجود دارد، یعنی افزایش زاویه کایفوز و لوردوز باعث کاهش تعادل ایستا و عملکرد حرکتی شد. از طرفی بین زاویه کایفوز و لوردوز با تعادل پویا ارتباط مثبت معنادار به ترتیب ۰/۰۳۹=P و ۰/۰۰۰۱=P و بین زاویه کایفوز و لوردوز با ثبات تنه ارتباط مثبت معناداری به ترتیب ۰/۰۰۳=P و ۰/۰۰۴=P وجود دارد که این ارتباط مثبت به معنی کاهش تعادل پویا و ثبات تنه است. نتیجه گیری نتایج نشان داد افزایش زوایای قوس های کمری و پشتی با کاهش تعادل و عملکرد و ثبات تنه زنان در معرض خطر افتادن ارتباط دارد. بنابراین به متخصصین اصلاحی و توان بخشی پیشنهاد می شود تا با اصلاح راستا و تقویت عضلات و تعادل عضلانی به بهبود تعادل و عملکرد و تقویت ثبات زنان سالمند در معرض سقوط بپردازند.

کلیدواژه ها

Elderly, Balance, Lordosis, Kyphosis, Mobility, Trunk stability, سالمند, تعادل, لوردوز, کایفوز, عملکرد حرکتی, ثبات تنه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.