جداسازی و شناسایی مولکولی سویه های بومی باسیلوس دارای پتانسیل تقویت رشد گیاهان از خاک مناطق اطراف تهران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 12، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-12-47_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا یاوریان

گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک، ایران

پروانه جعفری

گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک، ایران

ندا اکبری

گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک، ایران

محمد مهدی فیض آبادی

گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: هدف این پژوهش جداسازی و شناسایی مولکولی سویه های بومی باسیلوس دارای پتانسیل تقویت رشد گیاهان از خاک مناطق اطراف تهران بود.مواد و روشها: به این منظور از ریشه گیاه مناطق ریزوسفر و ریزوپلن مزارع اطراف تهران نمونه برداری شد و باسیلوس های تثبیت کننده ازت جداسازی شدند. در ادامه ویژگی های تحریک کننده رشد شامل انحلال فسفات، تولید ایندول استیک اسید، آمونیاک، فعالیت ضدقارچی، ACC دآمینازی، تولید سیدروفور و سیانید هیدروژن بررسی شدند؛ درنهایت، روابط فیلوژنتیک سویه ها با استفاده از توالی یابی ژن ۱۶S rDNA تعیین شد.نتایج: در این تحقیق از ۸ باکتری باسیلوس غربالگری شده دارای ژن nifH، ۵ سویه باسیلوس جدا شدند که بالاترین ویژگی های تحریک رشد گیاه را نشان دادند. پس از ۴۸ ساعت انکوباسیون در محیط کشت NFB باسیلوس سویه S۶ بیشترین میزان رشد (CFU/ mL ۲e ۲/۹) و سویه های باسیلوس S۲، S۴ و S۷ کمترین توانایی رشد را بین باسیلوس های جداسازی شده داشتند. بیشترین میزان توانایی انحلال فسفات در سویه های (۳/۲۷۸ میکروگرم بر میلی لیتر) باسیلوس S۳ و (۶/۲۷۹ میکروگرم بر میلی لیتر) باسیلوس S۸ مشاهده شد؛ درحالی که سویه (۶/۴۴ میکروگرم بر میلی لیتر) باسیلوس S۵ دارای کمترین مقدار توانایی انحلال فسفات بود (۰۱/۰p< ). بیشترین میزان ایندول استیک اسید توسط سویه S۳ و برابر با ۶۸۷/۹ میکروگرم بر میلی لیتر بود؛ درحالی که کمترین میزان تولید ایندول استیک اسید در سویه باسیلوس S۱ و برابر با ۸۱۴/۳ میکروگرم بر میلی لیتر گزارش شد. همه سویه ها به جز سویه S۵، توانایی رشد در محیط حاوی ۱-آمینوسیکلوپروپان-۱ ازطریق فعالیت ACC دآمینازی را داشتند. سویه ها اثر مهارکنندگی رشد علیه سویه های قارچی داشتند، به میزان بیش از ۷۰ درصد بودند و همه سویه ها به جز S۳ سیدروفور تولید کردند.بحث و نتیجهگیری: با توجه نتایج به دست آمده، به نظر می رسد بتوان سویه های بومی جداسازی شده در این تحقیق را از نظر استفاده در تولید کودهای زیستی به طور تکمیلی مطالعه کرد.

کلیدواژه ها

کود زیستی, محرک رشد گیاه, باسیلوس, PCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.