تنظیم هیجان و عادات خواب کودکان مضطرب اجتماعی: آثار درمان شناختی رفتاری هیجان مدار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-22-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 14
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا بهرامی

Department of Psychology, Faculty of Humanities, Arak University, Arak, Iran

تورج سپهوند

Department of Psychology, Faculty of Humanities, Arak University, Arak, Iran

چکیده

سابقه و هدف: اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان، با برخی مشکلات روان شناختی همراه است که به درمان موثر نیاز دارند. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری هیجان مدار برتنظیم هیجان وعادات خواب کودکان دارای اضطراب اجتماعی بود. مواد و روش ها: این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش شامل دانش آموزان پایه های چهارم تا ششم ابتدایی شهر قم در سال تحصیلی ۱۳۹۹ بود. تعداد ۴۶ نفر از آن ها که نمراتشان درمقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز بالاتر از ۲۹/۵ بود، انتخاب وبه صورت تصادفی، به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان در پیش آزمون چک لیست تنظیم هیجان و پرسشنامه ی عادات خواب کودکان را پاسخ دادند. سپس، گروه آزمایش به مدت ۱۶ جلسه در درمان شرکت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. در نهایت، شرکت کنندگان پس آزمون را نیز پاسخ دادند و داده های حاصل با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS بررسی شد. یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که پس از کنترل اثرهای پیش آزمون، تفاوت معناداری در ترکیب خطی متغیرهای تنظیم هیجان و عادات خواب دو گروه وجود داشت (۰/۰۶۳=المبدای ویلکز، P=۰/۰۰۱، F۱۰,۲۳=۳۴/۱۸۲). آزمون های تحلیل کوواریانس تک متغیره نیز افزایش معنادار تنظیم هیجان وکاهش معنادار بی ثباتی/منفی گرایی واختلالات خواب (به جز تاخیر در شروع خواب) را در گروه آزمایش پس از جلسات درمانی نشان داد. نتیجه گیری: درمان شناختی رفتاری هیجان مدار می تواند درمانی مهم و اثربخش برای تنظیم هیجان واختلالات خواب کودکان مضطرب اجتماعی باشد که به متخصصان سالمت روان مراجعه می کنند.

کلیدواژه ها

Emotion regulation, Sleep habits, Generalized anxiety, Emotion-focused cognitive-behavioral therapy, Primary school children, تنظیم هیجان؛ عادات خواب؛ اضطراب اجتماعی؛ درمان شناختی رفتاری هیجان مدار؛ کودکان دبستانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.