ادبیات فارسی و فضای مجازی (فرصت ها و تهدیدها)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی معلمان برتر و مدارس پیشرو در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: PJLCO01_1179
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 24
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سلیمانی پور

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی

معصومه باغبان کریمی

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی

علی جبارپور

کارشناسی دینی و عربی

محدثه اصلانی

کارشناسی زبان و ادبیات فارسی

چکیده

گسترش روزافزون اینترنت و شبکه جهانی وب در دنیای کنونی، آغازگر دگرگونی در ساختارهای کلی جامعه است. ایترنت به دلیل داشتن ویژ گی هایی هم چون تعاملی بودن، عدم محدودیت به زمان و مکان خاص، فراتر از قوانین مدنی محدود به دولت- ملت ها، موازی بودن با دنیای فیزیکی، جریان داشتن در فضایی صنعتی، امکان شکل گرفتن دموکراسی شهروندی و چند رسانه یی بودن، سایر رقیبان در عرصه های مختلف اجتماعی را کنار می زند.یکی از این عرصه ها که در سال های اخیر به شدت توسط فناوری های ارتباطی ایترنت دگرگون شده است، عرصه ادب و فرهنگ است. یکی از مهم ترین چالش هایی که امروزه زبان فارسی با آن مواجه است، فضای مجازی است. با وجود اینکه اینترنت فضای مناسبی برای تعامل افراد ایجاد و ارتباط فرهنگ ها و زبان ها را تسهیل کرده و روش ارتباطی انسان ها را از ارتباط به اتصال تغییر داده است، اما مجموعه ای از چالش های مختلف را برای زبان و خط فارسی به همراه آورده است. توسعه کاربردی خط و زبان در فضای مجازی، یکی از برنامه های فرهنگی و راهبردی دولت ها در حمایت از زبان ملی است. نویسند گی در دنیای مجازی امکانات متفاوتی را در اختیار نویسند گان و خوانندگان قرار می دهد. نویسندگانی که پیش از این تنها می توانستند توسط کتاب های شان با مخاطبان شان ارتباط برقرار کنند با وجود امکانات دنیای مجازی و وبلاگ های شخصی شان می توانند به راحتی در چارچوبی کاملا مجازی هرروز و در هرساعت با خوانند گان شان در ارتباط باشند. حال در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم براستی فضای مجازی برای ادبیات فارسی فرصت است یا تهدید ؟.

کلیدواژه ها

فضای مجازی، عرصه ادب و فرهنگ، زبان و خط فارسی، فناوری های ارتباطی، اینترنت، زبان ملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.