تاثیر رنگ دانه طبیعی آلگاسان بر فرآسنجه های بیوشیمیایی خون و وضعیت آنتی اکسیدانی بلدرچین ژاپنی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 37، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-37-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مجتبی موسوی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

زینب مرادپور

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

محسن محمدی ساعی

استادیار مرکز تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی استان لرستان، ایران

بابک ماسوری

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

جلبک ها با داشتن سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها می توانند بر وضعیت آنتی اکسیدانی و درنتیجه سلامت پرندگان موثر باشند. لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثر رنگ دانه آلگاسان بر فرآسنجه های بیوشیمیایی خون و وضعیت آنتی اکسیدانی بلدرچین ژاپنی بود. بدین منظور تعداد ۲۰۴ قطعه جوجه بلدرچین سه روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار توزیع و تا سن ۳۸ روزگی نگهداری شدند. تیمارها شامل جیره پایه بدون مکمل (شاهد) و جیره پایه به ترتیب با مقادیر یک، دو و سه گرم در کیلوگرم آلگاسان (تیمارهای A۱، A۲ و A۳) مکمل شد. در سن ۳۸ روزگی، از هر تکرار، نمونه خون دو قطعه بلدرچین (شش پرنده در هر تیمار) برای ارزیابی فرآسنجه های خونی و وضعیت آنتی اکسیدانی گرفته شد. داده ها با استفاده از رویه GLM نرم افزار SAS، آنالیز و میانگین ها با آزمون توکی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح مختلف رنگ دانه در جیره بلدرچین بر غلظت سرمی گلوکز، کلسترول و HDL معنی دار بود (۰۵/۰ > P). به طوریکه تیمار حاوی سه گرم در کیلوگرم آلگاسان، پایین ترین سطح کلسترول و بالاترین سطوح گلوکز و HDL را به ترتیب ۳۳/۱۵۱۳، ۶۳/۴۱۰ و ۲۵/۵۸ میلی گرم بر دسی لیتر داشت. سطوح آنزیم های سرم (AST، ALT و ALP) و آنزیم های آنتی اکسیدانی پلاسما (SOD وGP) و وضعیت تام آنتی اکسیدانی و مقدار مالون دی آلدئید با افزودن آلگاسان در جیره بلدرچین ها تحت تاثیر قرار نگرفتند. به طورکلی، نتایج نشان داد که در شرایط طبیعی پرورش بلدرچین ژاپنی مکمل کردن جیره با رنگ دانه آلگاسان در سطح ۳/۰ درصد، باعث بهبود برخی فراسنجه های خونی شد، ولی تغییری در وضعیت آنتی اکسیدانی پلاسمای بلدرچین ها ایجاد نکرد.

کلیدواژه ها

پرنده, جلبک, گلوکز, ظرفیت کل آنتی اکسیدانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.