ارزیابی تناسب اراضی و بررسی محدودیت‎ها برای کشت گیاهان صنعتی در مناطق تحت کشت آبی کشور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 37، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-37-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرناصر نویدی

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران؛

جواد سیدمحمدی

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

در این پژوهش، واحدهای خاک در دشت های آبی کشور بر اساس داده های مطالعات قبلی خاک شناسی، تصاویر ماهواره ای، نقشه های کاربری و در نظر گرفتن پهنه های زراعی- اقلیمی، باهدف تعیین توان (پتانسیل) اراضی برای کشت آبی محصولات صنعتی شامل چغندرقند، پنبه، گلرنگ و نیشکر مشخص شد. سپس، اراضی موردنظر برای کشت آبی محصولات مزبور از نظر تناسب اراضی طبق چهارچوب فائو و روش پارامتریک ریشه دوم ارزیابی شد. نتایج نشان داد که از چهار میلیون هکتار اراضی مزبور برای کشت آبی چغندرقند، حدود ۱/۲۳ میلیون هکتار در کلاس S۱ (مناسب زیاد)، ۱/۵ میلیون هکتار در کلاس S۲ (مناسب متوسط)، ۷۴۰ هزار هکتار در کلاس S۳ (مناسب بحرانی)، ۳۹۰ هزار هکتار در کلاس N۱ (نامناسب در حال حاضر) و ۴۲۰ هزار هکتار در کلاس N۲ (نامناسب دائمی) قرار داشت. از مجموع اراضی بررسی شده برای کشت پنبه به مساحت حدود ۲/۴ میلیون هکتار، ۷۵ هزار هکتار در کلاس S۱، ۶۷۱ هزار هکتار در کلاس S۲، ۸۹۵ هزار هکتار در کلاس S۳، ۴۲۰ هزار هکتار در کلاس N۱ و ۳۴۰ هزار هکتار در کلاس N۲ بود. از ۲/۲ میلیون هکتار اراضی بررسی شده برای کشت گلرنگ، ۳۸ هزار هکتار در کلاس S۱، ۵۶ هزار هکتار در کلاس S۲، ۱/۳ میلیون هکتار در کلاس S۳، ۳۶۳ هزار هکتار در کلاس N۱ و ۳۹۸ هزار هکتار در کلاس N۲ ، و از مجموع اراضی بررسی شده برای کشت نیشکر به مساحت حدود ۶۱۵ هزار هکتار، ۶ هزار هکتار در کلاس S۱، ۱۸ هزار هکتار در کلاس S۲، ۱۹۳ هزار هکتار در کلاس S۳، ۹۸ هزار هکتار در کلاس N۱ و ۳۰۰ هزار هکتار در کلاس N۲ قرار داشت. تجزیه وتحلیل آماری داده‎ها نشان داد که تفکیک کلاس‎های تناسب اراضی دارای دقت قابل قبول است. مهم ترین ویژگی های محدودکننده خاک برای کشت چغندرقند عبارت اند از: اسیدیته، شوری و قلیائیت و زهکشی. ویژگی های محدودکننده برای کشت پنبه شامل عوامل اقلیمی، مقدار و درجه شیب، شوری و قلیائیت، آهک و گچ بود. نیز، اسیدیته، زهکشی، شوری و قلیائیت، و اقلیم جزو ویژگی های محدودکننده کشت گلرنگ بود و برای نیشکر، شوری و قلیائیت، زهکشی و شیب زمین. توجه به اراضی مناسب و نامناسب تفکیک شده در نقشه های تناسب اراضی محصولات ذکرشده در بالا، مدیریت کشت را برای کشاورزان و برنامه‎ریزان تسهیل می نماید.

کلیدواژه ها

کلاس های تناسب اراضی, اراضی مناسب گیاهان صنعتی, محدودیت‎های اراضی برای کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.