مقایسه راندمان استخراج رنگزا و کیفیت رنگرزی با گیاه اسپرک در روش سنتی و مایکروویو

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس ملی مهندسی نساجی ایران
  • کد COI اختصاصی: NTEC13_180
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الامین شاهدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد

زهرا احمدی

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر، دانشکده هنرهای کاربردی

کمال الدین قرنجیک

عضو هیئت علمی پژوهشگاه رنگ

چکیده

گیاه اسپرک از تیره کوکناریان است که به دلیل شفافیت و قدرت رنگی بالا و نیز ثبات های عمومی بهتر نسبت به دیگر رنگزاهای زرد طبیعی دارای اهمیت بوده و مورد توجه قرار گرفته است. به کمک روش های استخراج رنگزا از گیاه علاوه بر حذف قسمت زائد، می توان شرایطی پدید آورد که رنگرزی طبیعی تکرار پذیر و قابل اجرا در ماشین آلات صنعتی رنگرزی شود. در این پژوهش استخراج رنگزای گیاه اسپرک به روش های سنتی از قبیل جوشاندن و دم گذاری و نیز روش ماکروویو در حلال ها و در شرایط مختلف pH انجام گرفت. پس از استخراج پودر رنگزا از گیاه اسپرک و رنگرزی کلاف پشمی، مقادیر رنگی و ثبات های عمومی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بکارگیری روش مایکروویو بوسیله حلال ترکیبی آب-متانول به نسبت ۸۰ به ۲۰ با راندمان ۵۸% و کاربرد زاج سفید در حضور اسیداستیک نتایج بهتری از نظر راندمان استخراج و کیفیت ماده رنگزا حاصل کرد.

کلیدواژه ها

رنگزای گیاهی، اسپرک، روش های استخراج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.