اثرات افزودن گوانیدینواستیک اسید به جیره های با سطوح مختلف پروتئین جیره بر عملکرد و خصوصیات استخوان درشت نی جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-26-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدعلی میرحسینی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. رایانامه: ma.mirhoseini@urmia.ac.ir

سید ناصر موسوی

نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران. رایانامه: snmousavi@hotmail.com

علی افسر

شرکت ایونیک ایران، تهران، ایران. رایانامه: ali.afsar@evonik.com

چکیده

در این مطالعه اثرات افزودن مکمل گوانیدینواستیک اسید به جیره­های کم پروتئین بر عملکرد، مقدار خاکستر، کلسیم و فسفر و استحکام استخوان درشت­نی جوجه­های گوشتی با استفاده از ۲۴۰ قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس ۳۰۸ در یک آزمایش فاکتوریل ۲×۳ در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار با ۱۰ پرنده در هر تکرار  بررسی شد. جیره­های آزمایشی شامل سه سطح پروتئین جیره (۱۰۰، ۹۰ و ۸۰ درصد از توصیه راس ۳۰۸، ۲۰۰۹) با و بدون افزودن گوانیدینواستیک اسید (۰۶/۰ درصد) بودند. نتایج نشان داد که با کاهش سطح پروتئین تا ۸۰ درصد توصیه راهنما، افزایش وزن بدن و خوراک مصرفی کاهش یافت (۰۵/۰> P). با کاهش پروتئین جیره به ۸۰ درصد میزان توصیه شده، استحکام استخوان درشت­نی کاهش یافت (۰۵/۰> P). افزودن گوانیدینواستیک اسید به جیره حاوی ۸۰ درصد پروتئین از سطح توصیه، سبب کاهش مصرف خوراک شد (۰۵/۰> P). سطوح مختلف پروتئین جیره با یا بدون گوانیدنیواستیک اسید تاثیر معنی­داری بر درصد خاکستر، کلسیم و فسفر نداشت. افزودن گوانیدینواستیک اسید به جیره تاثیری بر فراسنجه­های استحکام استخوان نداشت. براساس نتایج این آزمایش کاهش سطح پروتئین جیره به اندازه ۸۰ درصد مقدار توصیه شده، علاوه بر تاثیر منفی بر عملکرد، سبب کاهش استحکام استخوان جوجه­های گوشتی می­شود و استفاده از گوانیدینواستیک اسید تاثیری بر رفع کاهش عملکرد و استحکام استخوان ناشی از سطح کاهش یافته پروتئین ندارد.

کلیدواژه ها

استحکام استخوان, جوجه های گوشتی, جیره کم پروتئین, گوانیدنیواستیک اسید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.