بررسی رابطه میان کیفیت خدمات و مشارکت نمازگزاران در فعالیت‍های مذهبی مساجد شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی ارتباطات، دوره: 4، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_JJSC-4-14_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد تورجی زاده

کارشناسی ارشد مدیریت فرهنگی، منطقه ۷ شهرداری اصفهان، اصفهان، ایران(نویسنده مسئول)

مائده باقرصاد رنانی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان، اصفهان، ایران

حامد نظری

کارشناسی ارشد مدیریت فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین کیفیت خدمات مساجد و مشارکت نمازگزاران در فعالیت‍های مذهبی شهر اصفهان انجام گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع بنیادی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش دربرگیرنده کلیه نمازگزاران مساجد شهر اصفهان در سال ۹۸-۱۳۹۷ بود که در این میان تعداد ۳۸۴ نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات به وسیله پرسشنامه محقق ساخته مشارکت در فعالیت‍های مذهبی و پرسشنامه محقق ساخته کیفیت خدمات مساجد گردآوری شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه‍ها توسط چند نفر از صاحب نظران مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه‍ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ در پرسشنامه‍های مشارکت در فعالیت‍های مذهبی و کیفیت خدمات مساجد به ترتیب ۷۸.۰ و ۷۵/۰ به دست آمد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام و تحلیل واریانس چندراهه در نرم‍افزار اس.پی.اس.اس نسخه ۲۳ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین کیفیت خدمات مساجد و مشارکت نمازگزاران در فعالیت‍های مذهبی رابطه مثبت و معنی‍داری وجود دارد. با توجه به اینکه کیفیت خدمات مساجد و مشارکت نمازگزاران در فعالیت‍های مذهبی با هم رابطه دارند و مشارکت نمازگزاران در فعالیت‍های مذهبی مساجد به واسطه کیفیت خدمات محیطی و عوامل اجرایی قابل تبیین است، لذا به نظر می رسد که به منظور مشارکت هر چه بیشتر نمازگزاران در فعالیت‍های مذهبی بایستی کیفیت خدمات مساجد را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

کیفیت خدمات، مشارکت نمازگزاران، فعالیت‍ مذهبی، مساجد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.