بررسی تاثیر نشاط و شادکامی معلمان بر عملکرد آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات راهبردی در تعلیم و آموزش و پرورش، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SREE-1-4_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جمشیدی قهه

کارشناسی الهیات، گرایش فلسفه وکلام اسلامی، آموزگار

طاهره عقدکی

کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، مدیر آموزگار

فاطمه ذوالفقاری

کارشناسی علوم تربیتی، آموزگار

زهرا ذوالفقاری

کارشناسی روان شناسی عمومی، آموزگار

چکیده

اهمیت نشاط معلم به نقش و تاثیر معلم در تربیت نسل آینده و ضرورت نشاط و شادابی در امر تعلیم و تربیت است. معلم بی نشاط و بی طراوت می تواند نسلی بی نشاط و بی طراوت بوجود آورد و مسئله ای که باید در مرکز توجه و برنامه ریزی آموزش و پرورش قرار گیرد، این است که این دستگاه عظیم باید برای جلوگیری از پیری معلم و حفظ نشاط و شادابی او برنامه جامع، مستمر و متناسب با شرایط مختلف کشور داشته باشد. شادی در روان شناسی، در حوزه «انگیزش و هیجان» بررسی، تحلیل و تعریف می شود. در تعریف «شادی» از دیدگاه روان شناختی باید گفت وقتی انسان به رضایتمندی و کامیابی و ارضای نیازهایش دست می یابد، احساس و هیجانی در وی ایجاد می شود که از آن به خوشحالی، شادی و خرسندی تعبیر و تعریف شده است. چگونگی ظهور آن نیز به عوامل متعددی وابسته است که فرهنگ، تربیت، ملیت، مذهب و عوامل اجتماعی از آن جمله هستند. امسال مقام معظم رهبری (مدظله) در دیدار سالانه خود با جامعه فرهنگیان کشور، به مسئله مهم و تاثیرگذار شادابی معلم اشاره نمودند و از دست اندرکاران وزارت آموزش و پرورش خواستند که متوجه این ضرورت باشند و نگذارند روحیه معلم پیر شود. در یک سیستم آموزشی ارکانی را می توان در نظر گرفت که از طریق تاثیر برآنها مدرسه ی شادتری را بوجود آوریم. این ارکان دانش آموز، محیط فیزیکی و انسانی آموزشی، خانواده و اجتماع است. در شکل زیر کانال هایی برای ورود تاثیرات شادی بخش به ارکان مورد نظر سیستم در نظر گرفته شده است که در مورد هر یک توضیحاتی داده شده است. دانش آموز دانش آموز یکی از ارکان مهم سیستم آموزشی است و شادی فردی وی از اهداف فرآیند راه های افزایش با نشاط سازی مدارس می باشد. سهم عمده ی دلایل شادی هر فرد را باید در درون وی جستجو نمود که البته چنین شادی، شادی حقیقی است، شادی که هر چه کمتر به محیط بیرون وابسته باشد. تقویت ایمان به خدا و توکل، بزرگترین سلاح برای مبارزه با ناشادیست. دانش آموز باید بیاموزد که قدردان موهبات زندگانی خود بوده و به خوبی از آنها بهره گیرد، کوچکترین برکات زندگی را ببیند، از زیبایی ها لذت ببرد و در مواجه با مشکلات به جای درماندگی به فکر یافتن راه حل باشد. او باید بیاموزد مشکلات نیز بخشی از زندگانی اند و همیشه نباید همه چیز بر وفق مراد آنها باشد. اینها را می توان به طور مستقیم طی کلاس هایی به دانش آموزان آموزش داد و نیز دوره های آموزشی مرتبط با این موضوع برای خانواده های دانش آموزان در مدرسه دائر نمود. برگزاری کلاس های هنری نیز بسیار اثربخش است. علاوه براین می توان برنامه های گردش در طبیعت، بازدید های دسته جمعی و فعالیت های گروهی را جهت پرورش حس زیبایی شناسی، تعاون و همکاری ترتیب داد.

کلیدواژه ها

نشاط، معلم، سیستم آموزشی، خانواده، دانش آموز.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.