نگرشی بر شکل گیری نظمیه ی بنادر فارس و عملکرد آن در دوره ی قاجار

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ انتظامی، دوره: 7، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_HIRJRL-7-26_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا معینی رودبالی

استادیار گروه آموزش الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فرهنگیان

محمد کشاورز بیضایی

دانش آموخته دکترای تاریخ ایران بعد از اسلام، دانشگاه تبریز

چکیده

یکی از مهم ترین ابزارهای موفقیت حکومت ها در طول تاریخ بشر، حفظ نظم و امنیت برای رفاه مردم بوده است. این موضوع مستلزم وجود حکمرانان مقتدر بود. در عصر قاجار و به دنبال آشنایی ایرانیان با مظاهر تمدن جدید و تقلید و اقتباس از تشکیلات اداری غرب، نیروی جدیدی به نام پلیس و نظمیه به کمک مستشاران خارجی در تهران و ایالات بزرگی چون فارس شکل گرفت. پژوهش حاضر، با روش تحقیق تاریخی و با بهره­گیری از اسناد، روزنامه و منابع کتابخانه­ای، به دنبال پاسخی برای این سوال است که علل شکل گیری نظمیه در بنادر فارس و عملکرد آن در دوره قاجار چه بوده است؟ یافته­های پژوهش حکایت از آن دارد که فقدان امنیت و سلب آرامش و آسایش مردم در نبود قدرت مرکزی از عوامل شکل گیری نظمیه در بنادر بوده و با تاسیس نظمیه، ماموران نظمیه نه تنها آرامش را برقرار ننمودند، بلکه بر تعدیات بر مردم این مناطق در جهت منافع خویش ادامه می دادند و در بیشتر موارد، خود از عوامل سلب امنیت محسوب می شدند. این موضوع شکایات مردم به مراجع ذی­صلاح چون ایالت فارس و مجلس شورای ملی را به دنبال داشت.

کلیدواژه ها

فارس, قاجار, نظمیه, پلیس, تشکیلات, بنادر, مناطق جنوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.