بررسی تاثیر هوش اخلاقی بر قضاوت حرفه ای حسابرسان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی، دوره: 30، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ACCTG-30-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا نیکبخت

دانشیار، گروه حسابداری، دانشکده حسابداری و علوم مالی، دانشکدگان مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

امیر مسلمان عبدل آبادی

دانشجوی دکتری، گروه حسابداری، دانشکده حسابداری و علوم مالی، دانشکدگان مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

آرش سلیمانی فارسانی

دانشجوی دکتری، گروه حسابداری، دانشکده علوم انسانی، واحد خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

ندا شاهین فرد

حسابداری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر کرد، شهر کرد، ایران.

چکیده

هدف: هدف از این پژوهش بررسی تاثیر هوش اخلاقی بر قضاوت حرفه ای حسابرسان و رتبه بندی میزان تاثیر هر یک از مولفه های ده گانه هوش اخلاقی بر قضاوت حرفه ای حسابرسان است. روش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر فرایند اجرا، تحلیلی استنباطی است. جامعه آماری پژوهش، حسابرسان دیوان محاسبات در سه استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد ۱۱۵ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسش نامه است که بدین منظور از دو پرسش نامه استاندارد هوش اخلاقی و قضاوت حرفه ای حسابرسان استفاده شد (آلفای کرونباخ به ترتیب ۹۵۴/۰ و ۹۳۶/۰). از تعداد ۱۱۵ پرسش نامه توزیع شده، ۱۰۴ پرسش نامه قابلیت استفاده داشت. تجزیه وتحلیل داده ها و نیز آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون اسپیرمن انجام شد. به منظور رتبه بندی تاثیر مولفه های هوش اخلاقی بر قضاوت حرفه ای حسابرسان نیز، از آزمون فریدمن و همچنین نرم افزار اس پی اس اس انجام شد. یافته ها: نتایج پژوهش بیانگر تاثیر هر ۱۰ مولفه هوش اخلاقی، بر قضاوت حرفه ای حسابرسان است که در میان آن ها، مولفه های وفای به عهد، اقرار به اشتباه ها و شکست ها و توانایی در بخشش اشتباه های خود، بیشترین تاثیر را بر قضاوت حرفه ای حسابرسان نشان دادند. نتیجه گیری: می توان گفت تاثیر هر ده مولفه هوش اخلاقی، یعنی عملکرد مبتنی بر اصول، ارزش ها و باورها، راست گویی، استقامت و پافشاری برای حق، وفای به عهد، مسئولیت پذیری برای تصمیمات شخصی، اقرار به اشتباه ها و شکست ها، قبول مسئولیت برای خدمت به دیگران، فعالانه علاقه مند بودن به دیگران، توانایی در بخشش اشتباه های خود و توانایی در بخشش اشتباه های دیگران، بر قضاوت حرفه ای حسابرسان به تایید رسید. رتبه بندی مولفه های هوش اخلاقی، بر اساس میزان تاثیر آن ها بر قضاوت حرفه ای حسابرسان، نشان می دهد که رتبه ۱ مولفه وفای به عهد با میزان تاثیر ۸۷/۶، رتبه ۲ مولفه اقرار به اشتباه ها و شکست ها با میزان تاثیر ۸۵/۶، رتبه ۳ مولفه توانایی در بخشش اشتباه های خود با میزان تاثیر ۶۸/۶، رتبه ۴ مولفه عملکرد مبتنی بر اصول، ارزش ها و باورها با میزان تاثیر ۱۰/۶، رتبه ۵ مولفه راست گویی با میزان تاثیر ۰۸/۶، رتبه ۶ مولفه فعالانه علاقه مند بودن به دیگران با میزان تاثیر ۷۸/۵، رتبه ۷ مولفه مسئولیت پذیری برای تصمیم های شخصی با میزان تاثیر ۷۸/۵، رتبه ۸ مولفه قبول مسئولیت برای خدمت به دیگران با میزان تاثیر ۷۰/۵، رتبه ۹ مولفه استقامت و پافشاری برای حق با میزان تاثیر ۹۰/۴ و رتبه ۱۰ مولفه توانایی در بخشش اشتباه های دیگران با میزان تاثیر ۸۶/۴ است.

کلیدواژه ها

هوش اخلاقی, قضاوت حرفه ای, حسابرسان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.