راهبردهای تامین امنیت اجتماعی در شیوه حکمرانی حضرت علی (ع)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ انتظامی، دوره: 9، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_HIRJRL-9-32_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین خسروی

استادیار گروه معارف، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین، ایران. (نویسنده مسئول)

کوروش احمدیوسفی

دانشجوی دکتری تاریخ تمدن اسلامی، دانشگاهآزاد اسلامی واحد خمین، ایران، معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان کرمان

علی الهامی

دکتری تاریخ تمدن اسلامی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

سهراب اسلامی

دکتری تاریخ تمدن اسلامی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

چکیده

در قاموس فکری امام علی (ع) امنیت اجتماعی یک مفهوم متکثر و چندبعدی است و به همین دلیل ریشه های آن از عالم سیاست تا دنیای اقتصاد و قلب نظام اجتماعی قابل مشاهده هستند . این تحقیق با رویکرد واکاوی در اندیشه­های سیاسی و اجتماعی امام علی (ع) جهت کشف بینش نظری ایشان پیرامون راهبردهای تامین امنیت اجتماعی در شیوه حکمرانی حضرت علی (ع) صورت می­پذیرد .در این تحقیق برای جمع­آوری داده­ها از روش­ کتابخانه­ای و مطالعات تاریخی و روایی استفاده شده است . همچنین برای تحلیل داده­ها از روش کیفی نظریه زمینه­ای استفاده شده است . یافته­های این تحقیق شرایط و فرایندهایی که برای تامین و تداوم امنیت اجتماعی در سطح خرد و کلان نیاز است را به تصویر می­کشند .تحلیل داده­های تاریخی و روایی نشان­دهنده آن است که امام علی (ع) برای تضمین امنیت اجتماعی در جامعه راهبردهای مختلفی را در پیش می­گرفته است . بنابر داده­های روایی از رفتار و گفتار امام علی (ع) می­توان گفت که ایشان چهار راهبرد عمده وضعی، اجتماعی ، اصلاحی و کیفری برای تامین امنیت اجتماعی و مقابله با بسترهای ناامنی در پیش گرفته اند . در زمینه تامین امنیت اجتماعی در بستر جامعه، نمونه ­هایی از زمینه های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و نظامی مطرح شده است که در هم­تنیدگی امنیت اجتماعی و لزوم استفاده از ظرفیت­های مختلف برای تامین آن را نشان می دهد . در نهایت داده­ها نشانگر آن است که در راهبردهای امنیتی امام علی (ع) قلمرو جامع امنیتی مهم ترین پیامد و عملکرد امنیتی آن حضرت می باشد.

کلیدواژه ها

امام علی (ع), امنیت اجتماعی, راهبردهای امنیتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.