بررسی عوامل موثر بر عدم سرمایه گذاری طبیعی: رویکرد رگرسیون داده های پانل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دوره: 37، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEAD-37-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس میرزایی

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

حسن آزرم

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

این مطالعه به بررسی همبستگی بین رشد اقتصادی و تاثیر آن بر محیط زیست، به ویژه با تمرکز بر مفهوم پایداری محیطی پرداخت. در این راستا، داده های پس انداز خالص تعدیل شده بانک جهانی (ANS) برای سنجش فشار بر محیط زیست، به ویژه از طریق اندازه گیری عدم سرمایه گذاری طبیعی، استفاده شد. این اندازه گیری اثرات تجمعی خسارت دی اکسید کربن (CO۲) و همچنین کاهش مواد معدنی، انرژی و منابع جنگلی را در بر می گیرد. با توجه به درون زایی متغیرهای توضیحی برای برآورد اثر واقعی درآمد سرانه و سایر متغیرها بر میزان فشار بر محیط زیست از داده های پانل استفاده شد. در این مطالعه، از روش پانل متغیر ابزاری (IV) با اثرات ثابت و از داده های ۲۱۳ کشور در دوره زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ بهره گرفته شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بین درآمد و تاثیر بر محیط زیست در کشورهای در حال توسعه همبستگی مستقیم وجود دارد. با این حال، این رابطه به طور قابل توجهی در کشورهای کم درآمد در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا مشهودتر است. علاوه بر این، این مطالعه نشان می دهد که گسترش تجارت به افزایش فشار زیست محیطی در تمام گروه های کشورها مساعدت می نماید. افزایش نرخ ثبت نام مدارس می تواند بر محیط زیست کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با درآمد بالا تاثیر بگذارد. همچنین اثر متغیر باز بودن سرمایه بر فشار محیطی برای کشورهای توسعه یافته و پردرآمد مثبت برآورد شد. البته این اثر برای کشورهای کم درآمد منفی بود. در نهایت، نتایج نشان داد که کشورهای در حال توسعه می بایستی ساختار حقوقی خود را بهبود بخشند و همچنین بوروکراسی و پیچیدگی قوانین را کاهش دهند.

کلیدواژه ها

رشد اقتصادی, پایداری زیست محیطی, کشور در حال توسعه, داده پانل, متغیرهای ابزاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.