پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس بهزیستی شغلی، لنگرگاه های مسیر شغلی و حمایت اجتماعی ادراک شده

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 7، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-7-69_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 34
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید پارسایی

کارشناس ارشد مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، ایران

ابراهیم خلیل شایان مهر

کارشناس ارشد مشاوره، دانشگاه آزاد اسلامی ابهر، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس بهزیستی شغلی، لنگرگاه های مسیر شغلی و حمایت اجتماعی ادراک شده معلمان مدارس دولتی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش معلمان مدارس دولتی شهر کرج در سال ۱۳۹۷ بودند. تعداد ۳۳۰ نفر از این کارکنان بر اساس فرمول کوکران و به شیوه نمونهگیری خوشه ای از نوع تصادفی ساده انتخاب شده و به پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلاچ، جکسون، لیتر، اسچافلی و اسچواب (۱۹۸۶)، در ۲۲ گویه شامل "فرسودگی هیجانی، شخصیت زدایی و نقصان تحقق شخصی"، بهزیستی شغلی ژونگ، ژئو، ژائو و ژانگ (۲۰۱۵)، در ۹۳ گویه شامل "بهزیستی روان شناختی، بهزیستی زندگی شخصی و بهزیستی کاری"، پرسشنامه لنگرگاه های مسیر شغلی شاین (۲۰۰۶) در ۴۴ گویه شامل "شایستگی فنی و کارکردی، مدیریت عمومی، خودمختاری و استقلال، امنیت و ثبات، خلاقیت و کارآفرینی، خدمت و از خود گذشتگی"، چالش محض و سبک زندگی و حمایت اجتماعی زیمت، داهلم، زیمت و فارلی (۱۹۸۸) در ۱۲ گویه شامل "حمایت دریافت شده از سوی خانواده، حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی دوستان و دیگران" پاسخ دادند. داده ها نیز با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین بهزیستی شغلی، لنگرگاه های مسیر شغلی و حمایت اجتماعی ادراک شده معلمان مدارس دولتی با فرسودگی شغلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (۰۱/۰> P). نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز آشکار کرد که ۳/۶۴ از واریانس فرسودگی شغلی به وسیله بهزیستی شغلی، لنگرگاه های مسیر شغلی و حمایت اجتماعی ادراک شده تبیین میشود. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بهزیستی شغلی، لنگرگاه های مسیر شغلی و حمایت اجتماعی ادراک شده سهم معنادار در فرسودگی شغلی معلمان مدارس دولتی دارد.

کلیدواژه ها

فرسودگی شغلی، بهزیستی شغلی، لنگرگاه های مسیر شغلی، حمایت اجتماعی ادراک شده.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.