تاثیر برخی تیمارهای پرایمینگ بر بهبود جوانه زنی کینوا (Chenopodium quinoa) در تنش شوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA07_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حسینی سیسی

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور تهران

چکیده

کینوا (Chenopodium quinoa Willd) گیاهی پهن برگ یکساله، شبه غله با ارزش غذایی بسیار بالا می باشد. اینگیاه بسیار مقاوم به خشکی و شوری می باشد اما در مرحله جوانه زنی و استقرار گیاهچه بسیار حساس است. با توجهبه اینکه پرایمینگ بذر، روشی مناسب در بهبود جوانه زنی و رشد اولیه در شرایط نامساعد می باشد. بنابراین، این تحقیقبه منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذرکینوا (رقم Q-۵۲) با اسید سالیسیلیک، اسید اسکوربیک، نیکوتین آمید (ویتامین B) و کیتوزان بر جوانه زنی و رشد اولیه کینوا در تنش شوری انجام گرفت. به طور میانگین شوری باعث کاهش ۷۵درصدی در جوانه زنی تیمارهای بدون پرایمینگ شد. این در حالی بود که در بذرهای تیمار شده با اسید سالیسیلیک،اسید اسکوربیک، نیکوتین آمید و کیتوزان به طور میانگین فقط ۳۰ درصد کاهش جوانه زنی در شرایط تنش شوریمشاهده شد. در این بین، اسید سالیسیلیک و نیکوتین آمید باعث القا بیشترین مقاومت در شرایط تنش شوری در کینواشدند. در تیمار اعمال تنش شوری، شاخص بنیه وزنی در بذرهای تیمار شده با اسید سالیسیلیک و نیکوتین آمید ۸ برابرتیمار بدون پرایمینگ بود. محتوای کلروفیل کینوا تحت تاثیر تیمار شوری کاهش یافت اما در حضور تیمارهایپرایمینگ این تاثیر منفی به طور معنی داری از بین رفت. پرولین نیز در شرایط تنش شوری در کینوا افزایش یافت کهنشان از مقاومت این گیاه در شرایط نامساعد محیطی است. نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر نشان دهنده نقش مثبتتیمارهای پرایمینگ فوق به ویژه اسید سالیسیلیک و نیکوتین آمید در بهبود جوانه زنی، رشد کینوا و محتوای کلروفیل درشرایط نامساعد محیطی همچون تنش شوری می باشد.

کلیدواژه ها

اسید سالیسیلیک، اسید اسکوربیک، نیکوتین آمید، کیتوزان، تنش شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.